Правителството отпусна 2,7 млн. лв. за ремонт джамията и храмове в Кюстендилско

DenNews.bg
17.02.2021
размер на текста:

2,7 млн. лв. за ремонт на храмове в Кюстендилска духовна околия и 140 088 лв. за джамията в Кюстендил отпусна правителството с решение на днешното си заседание.

За основно обновяване на храма „Успение Богородично“ в Кюстендил са отпуснати 1 036 552 лв. „Такава помощ за храмовете в региона не е отпускана от 50 години. „Успение Богородично“ е с вековна история и има изключителна нужда от укрепване. Вярата ни прави по-добри и по-смирени в тези трудни времена“, акцентира председателят на Общинския съвет в Кюстендил Михаела Крумова.

535 903 лв. са отпуснатите средства за строително-ремонтни дейности в старинния и възрожденски храм „Св. Димитър“ в Кюстендил, построен през 1866 г.

За храм „Св. Мина“ в Кюстендил, който заедно с храм „Св. Димитър“ представляват два от трите старинни възрожденски храма в града, бяха отпуснати 311 332 лв. за строително-ремонтни дейности.

За доизграждане на храма „Св. Петка“ в с. Невестино, област Кюстендил, правителството осигури 195 689 лв. Строителството на Светата обител започва преди двадесет години и понастоящем все още не е довършена. Със средствата храмът скоро ще бъде действащ и осветен, заяви протойерей Данаил Хаджийски, председател на новостроящия се храм.

562 504 лв. са отпуснати за строително-ремонтни дейности по храм „Св. апостол и евангелист Лука“ край с. Граница (общ. Кюстендил), построен през 10-ти век. В хода на заседанието на Министерския съвет иконом Светослав Григоров, ефимерий на манастира „Св. апостол и евангелист Лука", отбеляза, че Светата обител е перла в короната на Кюстендилската духовна архитектура и изказа благодарност за осигурената подкрепа.

140 080 лв. са предоставените средства за аварийни работи по джамията „Фатих Мехмед“ в град Кюстендил.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети