Французойка стана майка след трансплантация на матка

DenNews.bg
17.02.2021
размер на текста:

Французойка стана майка след трансплантация на матка. Това е първата такава операция във Франция, а донор е майката на 36-годишната пациентка.
Такива раждания са изключително редки, но не са безпрецедентни и са резултат от съвременна процедура за трансплантация на здрава матка на жена, чиято собствена е повредена или липсва.
Бебето, момиче с тегло 1,845 килограма, е родено в петък, казва екипът на болницата Фош извън Париж.
"Майката и бебето се справят добре", заяви пред AФП Жан-Марк Аюби, ръководител на гинекологията и репродуктивната медицина в болницата.
36-годишната майка, чието име е дадено само като Дебора, е родена без матка, тъй като страда от рядко заболяване, известно като синдром на Рокитански, което засяга около една на 4500 жени. На нея й била трансплантирана матка през март 2019 г. - извършена от същия екип, който е ръководил и раждането.
Първото раждане след трансплантация на матка бе в Швеция през 2014 г. Това се случи една година след операцията по трансплантация в случай, който е документиран в медицинското списание The Lancet. Други подобни раждания са документирани в САЩ и Бразилия. Случаите предлагат надежда на жени, страдащи от подобни репродуктивни проблеми, като алтернатива на осиновяването или сурогатното майчинство.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети