Италия наложи на Фейсбук глоба от 7 млн. евро

DenNews.bg
17.02.2021
размер на текста:

Антимонополният регулатор на Италия обяви нова глоба от 7 милиона евро за компанията Фейсбук за подвеждащо поведение при защитата на данните, съобщи АФП, цитирани от БГНЕС. Според институцията, известна като AGCM, американският гигант в социалните мрежи не успява да информира правилно потребителите за това как събира и използва техните данни за търговски цели. AGCM вече глоби Facebook с 5 милиона евро през 2018 г., обвинявайки го в нелоялни търговски практики и нареди на мрежата да предприеме коригиращи действия.
Втората глоба е наложена, тъй като американската компания игнорира заповеди за промяна на практиките си, както е поискано, казват от италианския регулатор.
Макар Фейсбук вече да не се рекламира като безплатна услуга, "все още не се предоставя незабавна и ясна информация за събирането и използването на потребителски данни за търговски цели", казаха от AGCM. "Това е информация, въз основа на която потребителят трябва да реши дали да се присъедини към услугата, в светлината на икономическата стойност за Фейсбук на данните, предоставени от потребителя, която представлява плащане за използването на услугата."

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети