Десетки журналист и активисти са арестувани в Беларус

DenNews.bg
17.02.2021
размер на текста:

Протестите ще бъдат възобновени на 25 март, Снимка: Архив

Властите в Беларус са нахлули в домове и офиси на десетки журналисти и активисти за правата на човека, задържайки десетки от тях – нов опит за потушаване на протестите в страната, предаде „Асошиейтид прес“.

Полицията е влязла в офисите на Асоциацията на беларуските журналисти и на Центъра за правата на човека „Вясна“ в столицата Минск. Претърсени са и апартаменти на някои активисти, като най-малко 30 са били арестувани.

Сред задържаните е и Андрей Бастунец, лидер на Асоциацията на беларуските журналисти. „Това е най-голямото потискане на журналисти и активисти за граждански права, което Европа някога е виждала“, заяви вицепрезидентът на учреждението, Борис Горецки.

Беларус е разтърсена от протести след публикуването на официалните резултати от изборите на 9 август 2020 година, с които Александър Лукашенко си спечели шести мандат на президентския пост. Кандидатката от опозицията Светлана Тихановска заклейми вота като измама, а оттогава хиляди граждани излязоха на улиците в страната, за да изразят подкрепата си към нея.

Според активисти над 30 хил. души са задържани от началото на демонстрациите, а хиляди от тях са били брутално пребити от служители на реда.

Опозицията готви нови протести през пролетта. Масовите акции ще продължат на 25 март, годишнината от декларацията от 1918 г., с която е обявена независимостта на Беларус.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети