От НЕК искат по-висока цена на тока за абонатите

DenNews.bg
17.02.2021
размер на текста:

От Националната електрическа компания (НЕК) са внесли искане за поскъпване на тока в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с искане за промяна на цените на електроенергията, определени на 1 юли 2020 г. заради поскъпване на квотите въглероден двуокис на борсата, пише "24 часа". Дали искането им ще бъде прието, ще се види на заседанието на КЕВР по-късно днес.

Мотивът на националната компания е, че в решението на енергийния регулатор за определяне на цената тогава е заложена прогнозна цена на въглеродните емисии от 22 евро на тон, а средната цена за второто полугодие на 2020 г. е 29 евро на тон. В началото на годината надхвърлила 31 лева.

Според дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от тецовете "Ей И Ес Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" (американските тецове - б.р.) НЕК е задължена да купува и квотите въглеродни емисии за двете централи. Към 28 януари, когато е внесено искането за увеличение на цените, сумата, която трябва да похарчи НЕК за квоти, се е увеличила със 149,7 млн. лв. С толкова е скочила и компенсацията, която компанията трябва да получи от фонд "Сигурност на електроенергийната система".

При обсъждане на доклада на експертите при първите търгове за годината - в началото на февруари, цените на квотите са били 32,60 евро/тон на единия и 33 евро/тон на втория, съобщи Пламен Младеновски, шеф на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в комисията.

При следващите търгове цените са поскъпнали. На 11 февруари цената на първичния пазар е достигнала 39,62 евро. На вторичния пазар на лондонската борса цената е надминала психологическата граница от 40 евро на тон, което никой не очаквал. Прогнозата била за поскъпване с 20%.

В доклада на експертите на КЕВР е посочено, че при искането на НЕК, което е от 28 януари, допълнителните разходи за квоти са в размер на 149,73 млн. лв., но пък приходите във фонд "Сигурност на електроенергийната система" се увеличават със 159 млн., тъй като един от източниците на пари в него са именно продажбите на квоти емисии.

По изчисления на Младеновски при новите по-високи цени, според които допълнителните разходи, които ще възникнат за двете американски централи, са в размер на 247 млн. лв. Така приходите във фонда ще се увеличат с 251,5 млн. лв.

Заключението на експертите на енергийния регулатор е, че тъкмо заради това уравняване няма нужда да се променя цената "задължения към обществото", а оттам и цената на тока. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети