Снежните бури сринаха енергийната система в САЩ

DenNews.bg
16.02.2021
размер на текста:

 Властите в САЩ са нащрек, тъй като зимната буря донесе вятър, лед и сняг в много райони, които рядко виждат такива студове.

В Тексас нарастването на търсенето на електроенергия доведе до широко спиране на тока. Държавата се готви за поредната ледена буря по-късно във вторник.

Националната метеорологична служба (NWS) заяви, че над 150 милиона американци сега са под предупреждения за зимни бури.

Кентъки, Мисисипи, Алабама и Оклахома са сред засегнатите щатове.

Ледената буря дори достигна северните части на Мексико, където над четири милиона домове и фирми останаха без електричество рано в понеделник.
Американският президент Джо Байдън обяве извънредно положение в Тексас, където са наблюдавани едни от най-ниските си температури от повече от 30 години - някои области достигнаха 0F (-18C) в неделя.

Голямото търсене на електроенергия в държавата доведе до пропадане на електрическата мрежа. В някои райони са наложени непрекъснати затъмнения, за да се запази властта на болниците, полицията и пожарните станции, оставяйки няколко милиона души без електричество.

Кризата се задълбочи, когато почти половината от производството на вятърна енергия в страната беше прекъснато от бурята в неделя. Вятърната енергия е вторият по големина източник на електроенергия в държавата.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети