Над 150 са ранени при трус от 7,3 по Рихтер в Япония

DenNews.bg
15.02.2021
размер на текста:

Повече от 150 души са били ранени по последни данни при земетресението с магнитуд 7,3 по Рихтер, засегнало североизточната част на Япония късно вечерта в събота. Няма данни за починали. Най-малко 153-ма души са пострадали, като 12 от тях са в тежко състояние. Припомняме, че трусовете се усетиха в 10 префектури в Северна, Североизточна и Централна Япония, включително Фукушима, Мияги и столичния район.


От Министерството на външните ни работи съобщиха, че няма данни за пострадали българи. Същевременно българските граждани, които пребивават в Япония, бяха призовани да спазват нарежданията и препоръките на местните власти.

Първоначално бе обявена заплаха от цунами, но след това предупреждението беше отменено. Японският премиер Йошихиде Суга призова хората да бъдат внимателни, тъй като се очакват вторични трусове със сила над 6 по Рихтер.

До 950 000 домакинства останаха без ток заради бедствието. Енергийната компания Tokyo Electric Power съобщи, че експертите не са регистрирали аварийни ситуации в ядрената електроцентрала Фукушима-1 след земетресението. Главният секретар на японския кабинет Кацунобу Като каза, че ядрените съоръжения, разположени в Япония, не са повредени от земетресението. Високоскоростните влакове "Шинкансен" бяха спрени в няколко направления.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети