Шефът на Олимпийските игри подаде оставка заради сексистки коментар

DenNews.bg
12.02.2021
размер на текста:

Шефът на Олимпийските игри 20202 Йоширо Мори подаде оставка и отново се извини за сексистките си коментари, които предизвикаха недоволство в световен мащаб, оставяйки отложената Олимпиада да търси шеф пет месеца преди началото, съобщава "Ройтерс".
"Неуместните ми коментари създадоха големи проблеми. Съжалявам", отбеляза 83-годишният Мори на заседание на олимпийския организационен комитет.
Той настоя, че най-важното сега е успехът на Олимпийските игри в Токио.
Оставката му само месеци преди началото на отложените летни игри ще подкопае допълнително доверието в способността на организаторите да организират успешно събитието по време на пандемията от коронавирус.

Мори, бивш японски премиер, по време на заседание на Олимпийския комитет по-рано този месец отбеляза, че жените говорят твърде много.
След световен протест за уволнението му, той се извини за коментарите си, но отказа да се оттегли.
Вчера Мори поиска от кмета на Олимпийското село, 84-годишния Сабуро Кавабучи, да го наследи на поста, но от днешната публичната критика към ръчно избрания му наследник, друг възрастен мъж, накара Кавабучи да откаже работата.
Местната телевизия Fuji News Network съобщи, че правителството ще се опита да блокира номинацията на Кавабучи.

"Не можем да създадем впечатление, че нещата са се променили, освен ако не изберем жена или не видим смяна на поколенията", цитира телевизията правителствен източник.

Полемиката, предизвикана от Мори, нанесе "сериозна щета на репутацията" на Олимпийските игри в Токио, подчерта източник, участващ в организацията на олимпийските игри.
Източникът, пожелал да остане анонимен заради чувствителността на въпроса, е казал, че много служители искат жена да замени Мори.

Местните медии отбелязаха, че министърът на Олимпийските игри Сейко Хашимото, жена, която е представлявала Япония както на летните, така и на зимните олимпийски игри, се разглежда като възможен кандидат.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети