Скиори загинаха в Австрия, след като събудиха лавини

DenNews.bg
01.02.2021
размер на текста:

Лавини убиха четирима души в Тирол в западната част на Австрия през уикенда, съобщи местната полиция, цитирана от "Франс прес".

Ски курортите в Австрия остават отворени въпреки третата блокада заради коронавируса в страната, тъй като правителството казва, че спортът на открито представлява малък риск за заразяване.

Но властите в провинция Тирол предупредиха в четвъртък за повишен риск от лавини заради дъжд и снеговалеж, съчетани със силен вятър и промени в температурата.

37-годишен мъж и 38-годишна жена, и двамата от провинцията, "задействаха лавина на височина 2100 метра" в област Селрайн в събота, уточни полицейското управление в Тирол в изявление.

"И двамата бяха изцяло погребани от лавината и телата им можаха да бъдат извадени едва вечерта на 31 януари", допълват от полицията.

В събота полицията обяви смъртта на 16-годишно германско момче в района на Кухтай.

Той не е разполагал с оборудване, с което да може да бъде открит, и е карал ски извън пистите с двама приятели на височина повече от 2600 метра, когато е бил ударен от лавина.

48-годишен австриец също е загинал от лавина в събота по време на ски бягане в курорта Аксамер Лизум.

За още четири лавини е било съобщено в Тирол в събота, но те не са причинили човешки жертви.

През последните години средно около 20 души загиват годишно от лавини в Австрия.

През зимата на 2019/20 година броят им беше по-малък, 13 души, отчасти заради прекъсването на сезона от първата блокада заради коронавируса.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети