Шест месеца без Янек: Окръжна прокуратура удължи срока на разследването за трети път

DenNews.bg
01.02.2021
размер на текста:

Шест месеца изминаха от изчезването на 43-годишния Янек Миланов от Дупница, който последно е засечен от камери в джипа на бившия гард на Братя Галеви Васил Капланов-Каплата в късната вечер на 31 юли. Сигналът от близките на Янек е подаден в дупнишката полиция на 1 август, като в него е посочено, че има съмнения за отвличане и убийство.


Срокът на разследването е удължен за трети път, отговори на наш въпрос прокурор Сиракова, говорител на Окръжна прокуратура-Кюстендил.

„Срокът на досъдебното производство е удължен с още два месеца. Разследването продължава, по него се работи и към момента не са изчерпани всички възможности на разследващите“, обясни тя и посочи, че не може да бъдат дадени повече подробности за хода на досъдебното производство, тъй като то все още е отворено и всички данни са следствена тайна.

„Ако в някой момент наблюдаващият прокурор прецени, че възможностите на разследването са изчерпани, то тогава досъдебното производство ще бъде спряно, но не и прекратено, до момента на поява на нови данни и обстоятелства. Към момента възможностите не са изчерпани и работата продължава“, обясни още прокурор Сиракова.

Официалната информация по случая продължава да бъде твърде оскъдна.

Припомняме, че досъдебното производство бе образувано от Окръжна прокуратура-Кюстендил едва на 7 август, седем дни след изчезването на Янек, като то е образувано за отвличане. И към момента няма привлечен обвиняем по досъдебното производство.
След среща на Марио Миланов, брат на Янек, с главния прокурор Иван Гешев досъдебното производство бе взето под специален надзор от Върховна касационна прокуратура и Апелативна прокуратура-София.

Припомняме, че разследването се води от екип от отдел Тежки криминални престъпления и убийства към Главна дирекция Национална полиция. Бяха извършиха няколко претърсвания от страна на служители на МВР, следови кучета и конна полиция в обширни райони около Крайници. Водолази извършиха огледи в язовир Дяково, както и водоеми около Самораново и Крайници. Издирването е съсредоточено там на база анализ на столичните разследващи.

Последното издирване се проведе в началото на месец декември, отново в язовир Дяково.

Припомняме, че главният прокурор посети на два пъти Дупница. Първият път проследи старта на издирвателните действия, а при второто посещение обяви, че прокуратурата отваря "студени" случаи, свързани с Васил Капланов, основен заподозрян за изчезването на Янек.

На 21 декември Окръжен съд-Кюстендил освободи от ареста основния заподозрян Васил Капланов-Каплата, който прекара в ареста близо 4 месеца по обвинение в заказа за убийство към съпричастен със случая "Янек" дупничанин. Тази закана е отправена, докато Капланов бе под домашен арест по друго обвинение - държане на боеприпаси.

Припомняме още, че на няколко пъти за разпит бе привиквана и бившата съпруга на Капланов-Петя. Причината за това е, че основната версия е, че именно отношения между Янек и Петя, които са били прекратени от страна на Янек, са в основата на случило се.


Припомняме още, че на сина на Васил Капланов – Никола бяха повдигнати две обвинения за посегателства срещу автомобила на Янек Миланов, извършени месеци преди изчезването му.
Капланов младши бе освободен от ареста с мярка „Подписка“.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети