Заедно да съхраним дупишката шевица: Ротари клуб стартира кауза в партньорство с Общината и музея

DenNews.bg
06.12.2021
размер на текста:

Ротари клуб – Дупница посвещава тазгодишната си Коледна кампания на културно-историческото наследство от Дупнишкия край.
За целта в партньорство с Община Дупница и Исторически музей – Дупница от клуба насочват вниманието си към посланията, които ни носят артефактите от миналото.
Мотото на инициативата е „СПАСИ, ОПАЗИ, СЪХРАНИ АРТЕФАКТ!“.
Образците, съхранили се и достигнали до нас, ни разказват история, чрез тях проглеждаме в миналото си. Подредените експонати в музейните витрини реконструират един различен свят – света на нашите предци. Всеки един малък детайл „говори", дава познание, от което се учим и което трябва да предадем на поколенията след нас.
„Затова дарителската кампания, която обявяваме, е насочена към спасението и съхранението на артефакти от миналото на нашия край. Насочваме поглед към образци от историята и изкуството, които са типични за нас – дупничани, които ни представят пред другите и са уникални, характерни само за нас“, каза председателят на Ротари клуб-Дупница Николай Златарски.
Още от началото на ХХ век вниманието на специалистите етнографи е привлечено от дупнишката шевица – специфична и оригинална по своя стил, създадена точно тук, в малък регион в полите на Рила. Наречена е в науката „дупнишка“ по мястото, където е сътворена.
Дупнишката шевица е призната за едно от върховите постижения в българското народно везбено изкуство. Тя е един уникален идентификационен код за нас, дупничани, с който да се гордеем, но и който трябва да съхраним и пренесем във времето.
Наистина, много назад във времето дупнишката шевица е забравена и до нас са достигнали много малко образци. Във фонда на Исторически музей са съхранени само три оригинала на части от ръкав и две ошвици /нагръдници/. „Точно това ни кара да бъдем още по-бдителни и всяка следа за намерен оригинал да ни мотивира за действие. По следите сме на такъв артефакт. Това е и причината да започнем набиране на средства за откупуването му!“, посочват още от клуба.
За старта на кампанията Ротари клуб – Дупница изработи продукти с изображения на дупнишката шевица – тениски и кърпи. Всеки може да стане част от благородната кауза като закупи подарък за Коледа с прекрасни орнаменти на шевицата. Ще ги откриете в Исторически музей – Дупница (ул. „Велико Търново"2; бивш Юндом, втори етаж) и на други места в града. Като част от кампанията може да придобиете и Албум „Дупнишка шевица – образци и схеми".

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети