КЕВР предвижда средно 11,5% скок на цената на тока от 1 януари

DenNews.bg
14.12.2021
размер на текста:

Токът за бита да поскъпне средно с 11,5 процента от новата година, предвижда енергийният регулатор. При парното и топлата вода планираният скок средно за страната е с около 13 на сто, става ясно от докладите, публикувани от Комисията за енергийно и водно регулиране. Токът за бита да поскъпне за клиентите на ЧЕЗ и EVN с 11%, а за тези на Енерго Про - с малко над 12 на сто, предвижда регулаторът. Според разчетите му нощната тарифа на електроенергията за бита трябва да е с около 20 на сто по-скъпа.
При парното и топлата вода разликата за различните градове е по-голяма: За София поскъпването на топлоенергията е едно от най-големите и се предвижда да е около 30 на сто. Само с процент по-малко ще е скокът в Разград. С 24-25 на сто повече ще плащат за парно и топла вода във Враца и Велико Търново. Поскъпването в Бургас е с 15 процента. Между 1 и 5 на сто повече ще струва топлоенергията във Варна, Пловдив, Сливен и Русе.
Предложенията на регулатора за новите цени на тока и парното ще бъдат обсъждани на 15 декември, посочва Нова телевизия. Ако бъдат приети, новите цени ще влязат в сила от 1 януари следващата година. Миналата седмица омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на КЕВР инж. Иван Иванов, в която категорично настоява да не се допуска ново повишение на цените на парното и тока за битовите клиенти от 1 януари догодина. Според нея, дори и минимално увеличение на енергийните цени ще бъде трудно поносимо за битовите клиенти на фона на тежката здравна криза и нарастващата инфлация.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети