Ротари клуб-Дупница ще дари тестове на Триажния кабинет

DenNews.bg
08.11.2021
размер на текста:

Ротари клуб-Дупница ще осигури тестове за Триажния кабинет в града, стана ясно днес на среща на президента на клуба Николай Златарски и кмета инж. Методи Чимев. На срещата, на която бе осъществено дарението, присъстваха и членове на Ротари клуб и зам.-кметът Крум Милев.

"Този Триажен кабинет е в помощ на хората и разбираме отлично неговата функция. Затова бяхме планирали дарение от консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти, медицински консумативи, но заради проблема с тестовете, в последния момент добавихме и такива. Кабинетът трябва да продължи да работи, защото това е много добра инициатива на Община Дупница, зад която заставаме всички. Мотото на Ротари клуб е „Служба към обществото“. В този момент нашата гражданска инициатива е насочена към Триажния кабинет в града, защото знаем, че там има проблеми, така, че ще дарим необходимото, за да продължи работа вече създаденият кабинет. Не случайно мотото ни за тази година е "Служим, за да променяме животи", каза Златарски.

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев благодари на организацията за подкрепата, която оказват. "С това си дарение, вие правите в момента точно това - променяте животи. Благодаря от името на всички жители на община Дупница. И тъй като не крия, че продължавам да съм бесен заради отказа на РЗИ да доставят тестове, все пак ще припомня каква е функция на кабинета, а именно да облекчи работата на болниците и да не се струпват десетки хора пред кабинетите, което ще разшири заразата. В събота и неделя през Триажния кабинет са преминали 170 души, а с петък са над 300. През уикенда кабинетите на джипитата не работят, остава само Ковид-зоната, където изнемогват от пациенти и Общинската болница. Представете си ги тези хора в болниците събота и неделя. От РЗИ се искаше само тестове, а оправданията, че не е лицензиран триажът и не може да издава зелен сертификат и затова спират да доставят, е жалко. Ние никога не сме искали да издаваме зелен сертификат и не искаме да го правим. Но сме в голяма помощ на лекари и болници. Не зелен сертификат, а пресяване на хората със симптоми на Ковид е целта. Не неправителствените организации, а здравните организации трябва да помагат в тази ситуация. Всички, абсолютно всички разходи са от общинския бюджет, вече и тестовете, които купуваме" коментира Чимев, който подари на Ротари клуб с икона на св. Иван Рилски, пясъчен часовник и Историята на град Дупница.

На този етап все още няма официален отговор от РЗИ-Кюстендил защо са спрени доставките на безплатните тестовe.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети