Проф. Чорбанов: Големият проблем с COVID-епидемията у нас е високата смъртност

Избори 2021
08.11.2021
размер на текста:

Големият проблем у нас с епидемията от коронавирус не е големият брой заразени, а високата смъртност, а тя има своето обяснение – лошият здравен статус на населението и лошата система. Това каза проф. Андрей Чорбанов, имунолог и ръководител на Департамента по имунология в Института по микробиология, по време на онлайн дискусия, организирана от областната структура на ПП „Има такъв народ“-Кюстендил.

„440 са болниците в България, което ни прави първенци по този показател. Нужна е обаче нова организация, защото и с толкова много болници е видно, че проблемите са много. Никой и не очаква, че всяка малка болница трябва и може да има специалисти по всичко. Нужна е радикална промяна в здравеопазването. Реформата в здравеопазването ще е тежка и ще отнеме години, но тя ще бъде в полза на обществото и пациентите“, каза проф. Чорбанов, като добави, че едва ли ще бъде следващият здравен министър, но посочи, че програмата на ПП „Има такъв народ“ съдържа нужните механизми за подобряване на системата.

Професорът по имунология, който е водач на листата на ПП "Има такъв народ" за област Велико Търново, отговаря на въпроси на граждани, а най-много питания имаше за ваксините срещу COVID-19.

„Събирането на данни продължава, но това, което може да се каже е, че ваксините нямат противопоказания, включително за хората с най-често срещаните заболявания. Повече внимание трябва да обърнат хора с по-редни заболявания и те, а и всеки притеснен от ваксинацията, може да направи консултация с личния си лекар преди това.

Не е проблем да се ваксинират хора, които са преболедували“, посочи още проф. Чорбанов, като добави, че изключително редки са случаите, в които може да се получи силна реакция след ваксинация при хора с много силен имунитет.

„Нашето мнение, мнението на ПП „Има такъв народ“, е, че ваксинацията срещу коронавируса трябва да бъде доброволна и на база личния избор на човек, след като той се е консултирал и получил информация“, посочи още професорът по имунология.

На въпрос дали трябва да се издава зелен сертификат на хора, доказали наличието на антитела с тест, проф. Чорбанов отговори, че би следвало сертификати да се издават в този случай, както и на база тест за Т-клетъчен имунитет, което дори е по-важен показател за възможността на организма да се справи при заразяване.

„Тестовете за Т-клетъчен имунитет са по-скъпи, но най-вероятно има възможност при закупуване на по-голямо количество и консолидиране на лабораториите цената да стане по-поносима.
Разбираем е протестът на хората, които не могат да докажат по сегашните изисквания, че са се срещали с вируса. Разбираем е и протестът срещу това да бъдат карантинирани здрави хора“, каза още той и посочи, че именно проверката за антитела и Т-клетъчен имунитет може да покаже каква част от българите са се срещали с коронавируса и съответно да се направи извод за развитието на епидемията у нас.


На въпрос дали в България пациентите с коронавирус се лекуват по единния протокол на Европейския съюз, той обясни, че протоколите в Европа са различни, тъй като няма как да се провежда еднакво лечение на различни по усложнения случаи.

Към професора бе отправен и въпрос дали все пак българската ваксина, разработена именно от екипа на проф. Чорбанов, ще излезе на пазара.

„България е от първите страни в света, които произвеждат ваксини. И към момента изнасяме ваксини и разполагаме с сертифицирано производство. Ние можем да произвеждаме и нови ваксини, които са повече технологични, отколкото биологични, т.е. без да се полазва вирус.
Разработването на новата ваксина предполага, че ще имаме разработена и нова платформа, която пък може да използваме за бъдещи щамове или вируси.
Ваксината ни срещу коронавирус е завършена в биологичната си част, остава да се извърши експерименталната, за която обаче са нужни инвеститор и производител. Парите, които трябват не са малко, но са по-малко от това, което може да се върне от реализацията на ваксините. За мен производството на ваксини е част от националната сигурност и трябва да бъде държавен приоритет“, посочи още професорът.

Областният координатор на ПП „Има такъв народ“ и кандидат за народен представител Снежанка Траянска посочи, че ако партията има възможността да състави правителство това би бил един от приоритетите му.

 

Може да видите цялото изказване:

 


Купуването и продаването на гласове са престъпления 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети