Дупнишкият съд отхвърли условна присъда на обвиняем за отглеждане на марихуана за над половин милион лева

DenNews.bg
25.11.2021
размер на текста:

Районен съд-Дупница не одобри споразумение, постигнатото между прокуратурата и адвоката на обвиняем за отглеждане на марихуана, с което бе предвидено условна присъда от 2 г. с 3- годишен изпитателен срок и глоба в размер на 5 000 лв.
Съдия Страхил Гошев предложи на страните ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 6 месеца, както и глоба в размер на 10 000 лв., което не бе прието от обвиняемия и неговия адвокат. Съдът върна делото на прокуратурата.
Със споразумението, обвиняемият Д. С. се признаваше за виновен в това, че на 16.09.2021 г., в землището на с. Цървище, община Кочериново (на територията на ТП ДГС „Рилски манастир“), в горски труднодостъпен пресечен участък, почистен от дървета в естествена падина, отглеждал (чрез наторяване и поливане с изградена поливна система) растения от рода на конопа, а именно: общо 229 броя растения от рода на конопа (канабис, марихуана) с общо бруто тегло на изсушената листна маса и съцветия 165,79 килограма, на стойност 663 160 лева.
За това престъпление законът предвижда наказание “Лишаване от свобода” от две до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.
Според съдебният състав се касае, така както е описано в споразумението, за едно изключително тежко с оглед степента на обществената си опасност криминално деяние, свързано с производство на високорискови наркотични вещества в особено големи размери, количества и на особено висока стойност от 663 160 лева, с които биха били засегнати сериозно здравето и живота на множество граждани. Деянието, предмет на споразумението само по себе си е било съпроводено със сериозна подготовка, набавяне на технически средства, семена и други от страна на обвиняемия и е осъществено в продължителен период от време в непристъпна горска местност.
На следващо място такова мащабно деяние предполага участието и на други лица по пласиране, трафик, държане на произведените наркотични вещества и би било предпоставка за извършването и на други престъпления, свързани с наркотични вещества, ако не беше разкрито своевременно от органите на реда.
Съдът е меко казано озадачен от крехките и наивни до степен на несериозност обяснения на обвиняемия за целта на отглеждане на наркотичните вещества - производство на канабисово олио, което според него лекувало онкологични заболявания. Стойността на отглежданите високорискови наркотични вещества надхвърля 1020 минимални работни заплати, което само по себе си е изключително утежняващо отговорността на субекта обстоятелство, пише в мотивите си за не одобряване на споразумението съдия Страхил Гошев.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети