Рекордно ниска раждаемост в Китай от 1978 г. насам

DenNews.bg
23.11.2021
размер на текста:

Раждаемостта в Китай е паднала до най-ниското си ниво от 1978 г. насам, пише "Гардиън".
Данните, публикувани от Националното статистическо бюро на страната, показват, че през 2020 г. на 1000 души се падат 8,5 раждания, като за първи път от десетилетия този показател е паднал под 10. Естественият прираст на населението пък е достигнал нов минимум от 1,45.
В статистическия доклад, публикуван през почивните дни, не се посочват причините за драстичния спад, но демографите и преди са посочвали относително малкия брой жени в детеродна възраст и нарастващите разходи за създаване на семейство.
Китайското правителство е подложено на натиск да предотврати потенциална демографска криза след десетилетия на политики на намеса по отношение на раждаемостта.
Проблемите с населението на Китай до голяма степен се дължат на политиката за едно дете, която беше въведена през 1980 г. и продължи - с някои изключения - до 2015 г., но те са част и от по-широкоразпространени тенденции, особено в Източна Азия.
Сега местните власти представят редица мерки, целящи да обърнат нещата - от облекчаване на ограниченията за броя деца до понижаване на разходите за образование. Ефектът от тях обаче все още не се усеща.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети