Португалия затвори и последната си въглищна централа

DenNews.bg
23.11.2021
размер на текста:

През почивните дни Португалия затвори последната си въглищна електроцентрала, с което сложи край на използването на този материал за производство на електроенергия, предаде CNN.
Стъпката се предприема девет години преди заложената от страната цел, а именно да прекрати използването на изкопаеми горива до 2030 г.
В изявление на екологичната група Zero се казва, че централата „Пего“ е била вторият по големина източник на въглероден диоксид в страната. Съществуват обаче опасения, че сега тя ще бъде преустроена за изгаряне на дървени пелети. Обектът се управлява от частната група Tejo Energia.
"Да се откажем от въглищата, за да преминем към следващото най-лошо гориво, очевидно не е решение. Вместо това трябва да се съсредоточим върху бързото увеличаване на капацитета ни за възобновяема енергия ", коментира Франсиско Ферейра, президент на Zero.
Въпреки че 60-70% от електроенергията в страната се произвежда от възобновяеми източници, Португалия все още разчита в голяма степен на вноса на изкопаеми горива, за да задоволи общите си енергийни нужди.

Белгия, Австрия и Швеция са другите три европейски държави, които вече са спрели изцяло използването на въглища за производство на електроенергия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети