Фирмата собственик на катастрофиралия на „Струма“ автобус е регистрирана в Кюстендил

DenNews.bg
23.11.2021
размер на текста:

„Ще бъдем много благодарни на българските власти да открият причините за инцидента и да ги споделят с Македония. Със сигурност гражданите на България и Северна Македония ще искат да знаят какво се е случило. Знаем, че това е голям пожар и поради него са загинали хора, но дали е избухнал в катастрофата или преди нея, ще кажат експертите. Голяма трагедия, болката ни е огромна, съболезнования към семействата на загиналите“. Това каза премиерът на Севера Македония Зоран Заев, който пристигна по спешност у нас след жестоката трагедия с туристически автобус, при която загинаха 46 души на магистрала „Струма“. Заев обясни, че тези, които са останали живи, имат своите спомени какво точно се е случило. По разказите им тези, които са били на задните седалки в автобуса, са успели да се спасят. Близките на ранените вече са в "Пирогов" и бяха пуснати да ги видят.

Зоран Заев и външните министри на Северна Македония и България Буяр Османи и Светлан Стоев посетиха ранените. В „Пирогов“ беше и българският премиер Стефан Янев.
По думите на Османи, всички пострадали са стабилизирани и ще останат до два дни в "Пирогов", след което ще бъдат транспортирани в Скопие.

Всички пътници са граждани на Северна Македония, но са с различен етнически произход. Има и един загинал от сръбския град Прешево, както и един с белгийско гражданство, допълни Заев.

По думите на македонския премиер, вече е осъществен контакт със собствениците на фирмата. От "Пирогов" Зоран Заев се отправи към Министерски съвет, където ще разговаря със служебния премиер Стефан Янев.


Туристическата агенция е от Скопие, заяви при влизане в "Пирогов" министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.
По думите на Османи, всички загинали са млади хора, като сред жертвите има и 12 деца. Според информацията, с която разполага македонският външен министър, в автобуса е имало 53-ма души.
Трагедията стана на 31-ия километър на магистрала "Струма" малко след 2 ч. тази нощ, близо до разклона за село Боснек. От Турция към Северна Македония са пътували четири автобуса с екскурзианти, като последният от тях се удря в мантинелата и се запалва.
Седем души са оцелели и са транспортирани в "Пирогов", сред тях е 17-годишно момиче. Те са с изгаряния на лицето, ръцете и на горните дихателни пътища, имат и разкъсни рани. Един от пострадалите е с фрактура на бедрото и е настанен в травматологията. Ранените са контактни, но са в тежко психическо състояние.


Туристическата фирма "Беса транс", която е собственик на автобуса, е регистрирана в Кюстендил, съобщи "24 часа". Фирмата съществува от 2011 г., а от 2019 г. едноличен собственик на капитала й е 30-годишният А. З. - македонски гражданин от албански произход. Фирмата редовно организира екскурзии до Турция. Въпреки че официално по регистрация седалището й е в Кюстендил, фирмата има офиси в Скопие и няколко града в Северна Македония.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети