Трагедия на „Струма“: 46 жертви на катастрофа с туристически автобус край Перник

DenNews.bg
23.11.2021
размер на текста:

46 души са загинали в тежък пътен инцидент на магистрала "Струма" малко след 2.00 ч. тази нощ, близо до село Боснек, Пернишко. Автобус с регистрация от Скопие, пътуващ от Турция към Република Северна Македония, самокатастрофира и се запалил. Според първоначална информация причина да не могат да се спасят хората е това, че автобусът се е преобърнал. Седем души са в "Пирогов", без опасност за живота.

Участъкът от магистрала "Струма" край разклона за село Боснек е екстремно опасен. Това стана ясно от изказванията на пътния експерт Диана Русинова, директора на пожарната Николай Николов и кмета на Перник Станислав Владимиров.

Според Владимиров участъкът е един от най-тежките в републиканската пътна мрежа. Той е с голям наклон и огромна денивелация.

"50 метра от мантинелата на магистралата е разкъсана при катастрофата. Настилката е била мокра, а на този участък често стават катастрофи. Тази част от пътя е с тежка денивелация и само с палеативни мерки това може да бъде преодоляно", каза Владимиров.

Директорът на пожарната главен комисар Николай Николов заяви, че към момента са възможни всички версии за трагедията, включително спукана гума. Той припомни, че през 1996 година приблизително на същото място отново е имало инцидент с няколко загинали.

"Участъкът на магистралата има множество проблеми, цяло лято там са ремонтирани дупки", добави пътният експерт Диана Русинова

Към мястото пътуват и македонският премиер Зоран Заев и външният министър Буяр Османи, който пред bTV каза, че автобусът е собственост на скопската фирма "Беса транс". Хората са били на екскурзия до Истанбул. До момента не е осъществен контакт с представител на фирмата, допълни Османи.


„Една трагедия, която ни разтърси и постави изисквания пред българската държава да реагира бързо и да направи възможното да разследва този инцидент и какво е довело до смъртта на 46 души и какви грижи може да бъдат положени за оцелелите. Оттам нататък е в ръцете на следствените органи - когато е разследвано, тогава ще може да се коментира каква е причината за инцидента“, това заяви служебният премиер Стефан Янев, който е на мястото на катастрофата.

По думите му, единственото ясно до момента е, че автобусът е с регистрация от Северна Македония.

"Нека разследващите органи да кажат колко и какви граждани е имало в това превозно средство", допълни Янев.

Вътрешният министър Бойко Рашков каза, че картината е ужасяваща и не всеки може да издържи.

"В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане там. Картината е ужасяваща. Не всеки може да издържи на тази картина. Бих казал от моя опит, че такова нещо аз не съм виждал досега. Не знам дали в тези ранни часове трябва да изпадаме в детайли. Нека го оставим за друг час. Бих казал от моя опит, че такова нещо не съм виждал досега. Хората са скупчени на въглен вътре и затова никой в момента никой не може да каже колко са на брой, нито кои са. Трябва да се установяват човек по човек", добави той.

Четири автобуса са пътували заедно, като катастрофиралият е бил последният в колоната, уточни директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Възможно е при спиранията за почивки пътници от един да са се прекачили на друг.

Установено, че последната почивка на пътниците е била на бензиностанция на магистрала "Струма".

По думите на Бойко Рашков, към момента може да се коментират всички версии.

"Всичко това ще се изясни, надявам се много бързо. Разговаряхме с кмета на Перник, като и от Института за пътна безопасност обръщат внимание на наклоните. Ще бъде много добре да изследваме и този въпрос - дали има наклони, които се отклоняват от допустимите, което да са предпоставка за такива пътни инциденти, ако те са така чести, както се твърди. Нека да оставим версиите на колегите от Следствието, те вече работят, разпитват. Имаме свидетели. Тук има мантинела, която е отнесена от този автобус. Това означава, че по някаква причина той е минал отдясно по посока на движението и има съприкосновение с мантинелата, която е унищожена. Възможно е това запалване да се е получило при допира до мантинелата. Всичко е възможно. Чухме всякакви версии, включително и за изтичане на гориво", каза още той.

Шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов бе категоричен, че в момента не може да се изнесат никакви детайли.

"Имаме информация, че в катастрофиралия автобус са пътували 52 пътници, 12 от които деца. Кои точно са загинали не можем да кажем в момента, защото телата са изгорели до неузнаваемост. Пътува към мястото екип биолози, за да можем да идентифицираме чрез ДНК анализ загиналите. Началната информация, която имаме е, че в автобуса не е имало български граждани. Версиите могат да бъдат две - човешка грешка на водача или техническа неизправност", добави Сарафов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети