НЗОК ще покрива тестовете за антитела срещу COVID-19

DenNews.bg
22.11.2021
размер на текста:

 Здравната каса ще заплаща тестовете за количествено определяне на антитела от клас IgG срещу спайк протеина на COVID-19. Това предвиждат изменения в наредбата, определяща пакета дейности, заплащани от осигурителната институция. Проектът е публикуван за обществено обсъждане и ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет малко преди коледните празници.
Според предложените промени НЗОК ще поема разхода за изследване на количество антитела срещу коронавируса, като целта е проследяване на имунния отговор при преболедували или ваксинирани срещу COVID-19.

Друга част от предложенията предвиждат извършването на дейности, които досега са били в болничната помощ, да може да се случва в специализираната доболнична помощ. Например в доболничната помощ ще се извършва изследване на определен туморен маркер, което ще позволи да се направи оценка на риска за малигнизация или метастази при тумори на яйчниците.

Предвидено е още в специализираната извънболнична помощ да се прави и изследване на D-димер, което ще послужи за оценка на риска за тромботични усложнения при различни заболявания, включително и при пациенти с дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия, усложнения при пациенти с коронавирусна инфекция. Също така ще се прави изследване за минимум 14 високорискови канцерогенни типове на папиломен вирус.

От началото на следващата година се предвижда при отчитане и обработване на здравна и медико-статистическа информация да се прилага нова класификационна система на медицинските процедури, е посочено още в проекта.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети