Цената на природния газ в Европа се повиши

DenNews.bg
17.11.2021
размер на текста:

 Цената на природния газ отново се повиши в Европа днес, след като отлагането на процеса на одобрение на "Северен поток 2" изостри притесненията дали континентът ще има достатъчно газ тази зима, информира "Ройтерс".

Германският енергиен регулатор вчера преустанови процеса за пускането на газопровода "Северен поток 2", като помрачи надеждите, че той ще осигури някакви значителни доставки на газ през следващите месеци и изнерви енергийните пазари.

Цената на газа през следващия месец в Нидерландия, която се счита за еталон за Европа, скочи с почти 8% днес, достигайки 101,30 евро за мегаватчас (MWh), най-високата ѝ стойност от 18 октомври.

Цената на газа в началото на следващата година също се повиши, като пазарът не очаква големи потоци през "Северен поток 2" до края на идващия зимен отоплителен сезон, когато търсенето може вече да е достигнало своя пик.

"Срокът за стартиране на тръбопровода сега изглежда по-дълъг от това, което първоначално очаквахме", пишат анализатори от "Голдман Сакс" в бележка, добавяйки, че сега очакват той да започне да работи чак през февруари следващата година.

Фючърсът за газ в Нидерландия през януари скочи със 7,8% до 101,61 евро за MWh днес, докато британският фючърс за газ на едро за първите три месеца на 2022 г. нарасна с почти 12% до 2,45 паунда за терм.

Европейските правителства се опитват да смекчат удара както за потребителите, така и за бизнеса със спешни мерки като ценови тавани и субсидии. Един от най-големите енергийни търговци в света, Trafigura, също така предупреди вчера, че Европа може да се сблъска със спирания на тока тази зима заради ниски доставки.

По-високите цени на енергията в Европа и по света вече се отразяват на темповете на инфлация, което от своя страна може да накара политиците да повишат лихвите по-рано от очакваното.

Данни, публикувани днес, показват, че нивата на инфлация както в Европейския съюз, така и във Великобритания са скочили над 4% през октомври, повече от два пъти целите на централната банка, като например цените на газа, плащани от британските потребители, скочиха с 28 процента.

Цените на газа в Европа, която получава една трета от своя газ от Русия, също бяха подкрепени от спада на износа тази седмица от Норвегия, друг ключов енергиен доставчик за Великобритания и Европейския съюз, заради дейности по поддръжката на газовата ѝ инфраструктура.

Германският енергиен регулатор заяви, че е спрял сертифицирането на "Северен поток 2", тъй като базираният в Швейцария консорциум зад газопровода трябвало да създаде германско дъщерно дружество съгласно германското законодателство, за да получи лиценз за експлоатация.

В първите коментари, след като се появи новината за отлагането на сертификацията, Кремъл коментира, че сертифицирането било "сложен процес" и че не виждал политика зад решението. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че консорциумът се справя своевременно със заявките на германския регулатор и Русия трябва да бъде търпелива.

Потоците на руски газ през газопровода Ямал-Европа към Германия бяха стабилни днес сутринта и над нивата през уикенда, показаха данни на германския мрежов оператор Gascade.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети