Пфайзер поиска разрешение за употреба на антивирусно хапче срещу COVID-19

DenNews.bg
17.11.2021
размер на текста:

 Компанията Пфайзер обяви, че е подала искане до Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) да се разреши за спешна употреба прилагането на експерименталното антивирусно хапче срещу COVID-19, известно като PF-07321332 или Paxlovid, съобщи CNN.
Хапчето трябва да се прилага в комбинация с по-старо антивирусно лекарство, наречено ритонавир. То е предназначено за лечение на лек до умерен COVID-19 при пациенти с повишен риск от хоспитализация или смърт, поясняват от компанията.

При регистрираните над 5 милиона смъртни случая и безброй животи, засегнати от тази опустошителна болест в световен мащаб, има спешна нужда от животоспасяващи варианти за лечение. Огромната ефикасност, постигната при нашето скорошно клинично проучване на PAXLOVID, и неговият потенциал да помогне за спасяването на животи и предотвратяването на хоспитализации, ако бъде получено разрешение, показва решаващата роля, която пероралните антивирусни терапии могат да играят в битката срещу COVID-19", посочва в свое изявление Албърт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Пфайзер.

Компанията ще предостави безвъзмездно лиценза за хапчето си на Патентния пул за лекарства MPP, коeто ще позволи на други производители да вземат подлиценз. Те ще получат формулата за лекарството и ще могат да го продават в 95 по-бедни страни, предимно в Африка и Азия, след като регулаторните органи по места разрешат това.

Пфайзер няма да получава лицензионни възнаграждения от продажбите в тези страни докато коронавирусът остава класифициран от Световната здравна организация като "извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети