3 стратегически хода при подготовка за пенсиониране

DenNews.bg
16.11.2021
размер на текста:

Всъщност процесът започва години по-рано, защото самата подготовка изисква време, което от своя страна Ви гарантира спокойствие на следващ етап.

Непрекъснатото повишаване на пенсионната възраст е сериозно предизвикателство за мнозина. За голяма част от младите кулминацията на този период изглежда прекалено далечна във времето. Именно това често става причина те да подценяват въпросите, свързани с българското пенсионно осигуряване.  А опитни експерти са на мнение, че още отсега трябва да се грижим за старините си, защото трудно може да се разчита единствено на държавата.

За постигането на целта обаче са нужни конкретни усилия, план за действие и спестяване – ето с такава стратегия Вие ще се радвате на резултати след години:

Заделени средства

Не чакайте, а започнете още сега да отделяте процент от приходите си, за да инвестирате в своята бъдеща пенсия. Ако сте на 25 години и спестявате по 5 хиляди лева на година, лесно може да пресметнете с каква сума ще разполагате след години.
Съобразете възможностите си, не е необходимо да изпадате в крайности и да търпите лишения. Нека действията Ви да бъдат балансирани, но да са в името на стремежа Ви за постигане на нужния ефект.

Визия за желания доход

Вероятно не сте се замисляли, че това също е ключов въпрос. Колко ще спестявате всяка година, зависи от Вас и бюджета Ви, но трябва да е в синхрон и с представата Ви за това какви средства ще са Ви достатъчни, след като се пенсионирате. Обикновено специалистите насочват да имате заделени поне 8 годишни заплати от активния си трудов стаж.
Може да ги определите и по друг начин, изчислявайки ги на база на заместването на годишния Ви доход от последната година преди пенсиониране. Препоръчително е той да бъде поне 80 процента от него.

Стриктни и фокусирани

Ясно е, че ще Ви е нужно повече стриктност и концентрация, ако наистина искате да подсигурите старините си. Поставете тази тема като приоритет за семейния бюджет. Да, несъмнено е чудесно да се отправите на пътуване в чужбина, или дори да закупите имот в морски курорт, но това може да се случи, едва след като сте се погрижили за основната си цел.
При необходимост от пенсионна консултация, може да се свържете с експерти с дългогодишен опит в сферата. Това е изключително лесно днес, тъй като запитвания се приемат и онлайн на платформата Crediport.bg.
По този начин може да си изградите примерен план и да го следвате праволинейно, без да се отклонявате съществено от него през годините.
 

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети