Апелативен съд втвърди тона към Боян Расате и увеличи паричната му гаранция

DenNews.bg
11.11.2021
размер на текста:

Софийският апелативен съд увеличи паричната гаранция на кандидата за президент Боян Станков (познат като Расате) от 1000 на 5000 лева.
Според съда мярката парична гаранция от 1000 лв. е прекалено лека, а размерът - нисък. Освен това участието му в политическия живот и фактът, че е кандидат за президент не е фактор, заради който изискванията към поведението му трябва да бъдат занижени. Напротив - срещу такива граждани, участващи в обществения и политически живот, трябва да има по-високи очаквания за морално поведение, мотивира се съдебният състав.

На 3 ноември срещу Станков бе повдигнато обвинение за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи явно неуважение към обществото и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Той беше задържан на 2 ноември след като с още няколко души на 30 ноември нахлу и потроши имущество в ЛГБТИ център в София.

"Няма причина да извършвам ново престъпление, няма опасност да се укрия. Надявам се съдът да потвърди настоящата мярка за неотклонение", заяви пред съдебния състав Расате. Прокуратурата поиска постоянното му задържане под стража, тъй като според държавното обвинение е бил осъждан, макар и реабилитиран, и има риск да извърши друго престъпление.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети