Как се използва водолазен часовник?

DenNews.bg
01.11.2021
размер на текста:

Водолазните часовници са много популярни часовници за спортните фенове, водолазите и любителите на водни спортове. Създадени специално за гмуркане, най-добрите водолазни часовници се отличават с висока водоустойчивост и ултраустойчиви корпуси, понякога със силно осветени циферблати и функции, специално създадени за амбициозни гмуркачи. Подсигурете правилната му употреба, осигурете правилната му поддръжка и Вашият водолазен часовник ще Ви помогне да подобрите гмуркането си. Днес експертите на тема спортни часовници – Timebox.bg ни разкриват тайните на избора на часовник за плуване.

 

Изисквания на часовника

 

Водолазният часовник се оценява по неговата устойчивост на дълбочина или налягане. Просто изписване, че часовникът е водоустойчив не достатъчно, за да окачествим даден часовник като водолазен. Препоръчва се водоустойчивостта му да бъде минимум 200М, за да се осигури неговата функционалност на всяка дълбочина при гмуркане.Освен това, часовникът, подходящ за гмуркане трябва да има еднопосочно регулируем жлеб. Жлебът трябва да се върти само в посока обратна на часовниковата стрелка, така че ако бъде ударена по време на гмуркане, то да се мръдне съвсем леко. След това часовникът ще покаже продължителност на гмуркане по-дълга от реално изминалото време и никога по-кратка, което би изложило водолаза на риск от твърде дълго гмуркане. Рамката трябва да бъде достатъчно устойчива, за да не се движи лесно.

 

Видове водолазни часовници

 

Повечето водолазни часовници са специално създадени за тази цел, а потенциалните им купувачи са силно таргетирани, тъй като не са много хората, които си падат по водолазното гмуркане, нали така? Разбира се няма как да очакваме, че водолазните часовници по външен вид ще приличат на стандартните елегантни часовници, които бихме носили с костюма си. Напоследък, обаче една интересна тенденция ни прави впечатление, а именно появата на първите водолазни смарт часовници. Да, това не е шега и даже е логичен ход. Повечето смарт часовници са създадени за хора с активен начин на живот, най-често спортисти. Но не всички спортуваме във фитнеса или в парка, някои от нас просто обичат да се гмуркат в дълбокото. Може би специално за нас вече са налице 3-4 различни вида водолазни смарт часовника. Готино, нали?

 

Настройка на часовника

 

Преди да използвате часовника настройте го правилно, в съответствие с неговото ръководство за употреба. Ако нямате достъп до ръководството с инструкции, вижте дали можете да го откриете онлайн. Правилната настройка, инсталирането на батерията, както и знанията и разбиранията на потребителя са необходими условия при работа с водолазни часовници. Разберете как правилно да разчитате водолазния си часовник като се запознаете с ръководството за потребителя.

 

Правилното използване на корпуса

 

Въртящият се панел може да показва до 60 минути изминато време. За да го използвате, подравнете триъгълната нулева марка на рамката с минутната стрелка при влизане във водата. Следете изминалото време на гмуркане под вода, като следите минутната стрелка на часовника до посоченото време на рамката.
Поддръжка на водолазния часовник
Изплаквайте старателно часовника си с прясна вода след всяко гмуркане. Изплаквайте го дори след къпане в басейн, за да премахнете хлора. Проверявайте часовника и верижката му за дефекти преди всяко гмуркане, в случай, че е влязъл в контакт със силно химично вещество или е бил повреден по някакъв начин по време на гмуркане.

 

Изплаквайте след всяко гмуркане

 

Изплаквайте старателно часовника си с прясна вода след всяко гмуркане. Изплаквайте го и след излизане от басейн, за да го пречистите от хлора. Завъртете рамката, докато го плакнете, за да го прочистите от песъчинки и др., които може да са влезли от долу.

 

Проверете уплътненията

 

Скуба часовниците са водоустойчиви благодарение на гумените или пластмасови уплътнения вътре в тях. Тези уплътнения е възможно да се повредят и да намалят водоустойчивостта на часовника. Производителите препоръчват тези уплътнения да се проверяват и евентуално подменят на всеки 18 до 36 месеца. Ако се гмуркате редовно е препоръчително часовникът да се тества под налягане, а уплътненията подменяни/проверявани ежегодно.

 

Не носете часовника в сауна, джакузи или гореща вана
Екстремните промени в температурата могат да повлияят на запечатването на часовника. За по-голяма сигурност свалете водолазния си часовник, когато се наслаждавате на почивка в подобни места.

 

Винтови/натискащи корони

 

Ако короната на Вашия часовник е с винт уверете се, че е завита до край преди да влезете във водата. По същия начин при натискащи корони е необходимо те да бъдат натиснати докрай, преди влизане във вода. Не използвайте коронките и не натискайте копчета на часовника, докато сте под вода.

 

Избягвайте химикали

 

Не излагайте водолазните часовници на аерозолни спрейове, силни химикали или разтворители. Те могат да повредят или изсушат частите на Вашия водолазен часовник.

 

Предупреждения

 

Не разчитайте безрезервно на Вашия водолазен часовник при гмуркане. Гмурканията трябва да се планират с помощта на компютър, а часовникът просто да служи за следене на времето. Ако Вашият часовник е основният Ви източник за следене на продължителността на гмуркането, то винаги се уверявайте, че часовникът има нужното ниво на заряд на батерията. Ако имате компютър, който ще следи гмуркането, часовникът може да бъде използван като вторичен ресурс за следене на продължителността му.

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети