Путин отново призова руснаците да се ваксинират срещу коронавирус

DenNews.bg
06.10.2021
размер на текста:

Руският президент Владимир Путин отново призова руснаците да се ваксинират срещу коронавирус.
„Необходимо е своевременно да се подложите на ваксина срещу коронавирус, този момент не трябва да се пропуска. Много е важно да се извърши навреме“, каза руският президент Владимир Путин на среща с правителството, съобщава ТАСС.
По-рано няколко десетки души, включително адютантът му, се разболяха от COVID в обкръжението на президента. Както самият Путин обясни, това се дължи на факта, че те не са получили повторната ваксинация своевременно.

"Вярно, искам да ви кажа отново: всички, които се разболяха, се разболяха много леко. Говорих по цял ден с човек, който се разболя, Той почувства, че се е разболял на следващия ден. Температурата имаше само две дни и беше ниска и това е всичко", каза Путин.

Както отбеляза в отговор ръководителят на "Роспотребнадзор" Анна Попова, "това е само ярка илюстрация на ефективността на ваксината и значението на навременната реваксинация" срещу коронавирус.

Путин отбеляза, че не се е разболял от COVID след комуникация със служители, заразени с коронавирус и изрази надежда, че това няма да се случи по-късно.

Той се обърна към Попова и "като лекар" да обясни, защото доколкото разбира ваксината "наистина е играла роля, нали?", пита президентът.

Попова отговори утвърдително. "Абсолютно съм сигурна, че ваксината, с която сте ваксинирани, определено изигра роля. И мисля, че това е основното, което ви предпазва от инфекция, като се има предвид, че имунният отговор беше много висок", каза шефът на "Роспотребнадзор".

Положението с коронавирус в Русия сега е по-лошо от преди година: заболеваемостта вече е три пъти по-висока, а сред децата се е увеличила няколко пъти. Освен това през следващите месеци страната ще трябва да се изправи пред два нови вида грип, към които руснаците нямат имунитет.

Вицепремиерът Татяна Голикова на среща с Путин говори за новия план за борба с пандемията. Той предвижда по-специално безвъзмездни средства за региони и общини, които са "освободени от коронавирус", съкращаване на времето за получаване на резултатите от тестовете за коронавирус и допълнителни мерки за стимулиране на ваксинацията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети