216 000 деца са малтретирани сексуално от френски свещеници от 1950-а година насам

DenNews.bg
05.10.2021
размер на текста:

 Около 216 000 деца - предимно момчета - са били сексуално малтретирани от духовенството във Френската католическа църква от 1950 г. насам, установи ново проучване, цитирано от BBC.

Ръководителят на разследването заяви, че има най-малко 2900-3200 насилници и обвини Църквата, че проявява "жестоко безразличие към жертвите".

Висша фигура във Френската църква изрази „срам и ужас“ от констатациите и помоли за прошка.

Един от малтретираните заяви, че е време Църквата да преосмисли действията си.

Франсоа Дево, който е и основател на асоциацията на жертвите La Parole Libérée (свободна реч), заяви, че е имало „предателство на доверието, предателство на морала, предателство на деца“.

Разследването установи, че броят на малтретираните деца във Франция може да нарасне до 330 000, като се вземат предвид злоупотребите, извършени от миряни членове на Църквата, като учители в католическите училища.

За г -н Дево това бележи повратна точка в историята на Франция: „Най -накрая отдадохте институционално признание на жертвите на цялата отговорност на Църквата - нещо, което епископите и папата все още не са готови да направят“.

Публикуването на доклада следва редица твърдения за злоупотреби и преследване срещу служители на Католическата църква по целия свят.

Разследването е поръчано от Френската католическа църква и е продължило повече от две години и половина в преглеждане на съдебни, полицейски и църковни записи и разговори с жертви и свидетели.

"Тези цифри са повече от притеснителни и по никакъв начин не могат да останат без отговор", каза ръководителят на разследването Жан-Марк Сове пред журналисти.

В доклада, който е с дължина близо 2500 страници, се казва, че „огромното мнозинство“ от жертвите са момчета, много от тях на възраст между 10 и 13 години.

Докато комисията откри доказателства за общо 3200 насилници - от общо 115 000 свещеници и други духовници - тя каза, че това вероятно е подценявано.

Църквата не само не успя да предотврати насилието, но и не го съобщи и понякога съзнателно поставяше децата в контакт с хищници, се казва в съобщението.

„Католическата църква е, след кръга на семейството и приятелите, средата с най -голямо разпространение на сексуално насилие.“

Хю Шофийлд от Би Би Си казва, че разкритията ще бъдат много трудни за усвояване и ще накарат хората да се колебаят във Франция.

Повечето случаи, преценени от разследването, се смятат за твърде стари, за да бъдат преследвани съгласно френското законодателство.

Но г -н Сове призова църквата да плати репарации, тъй като осъди „системния характер“ на усилията за защита на членовете на духовенството от претенции за сексуално насилие.

В отговор президентът на Епископската конференция на Франция (CEF), архиепископ Ерик де Мулен-Бофор, каза: „Моето желание днес е да помоля за прошка от всеки от вас“.

По -рано тази година папа Франциск промени законите на Римокатолическата църква, за да криминализира сексуалното насилие, в най -голямата корекция на наказателния кодекс от близо 40 години.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети