Проф. Герджиков в Дупница: Като български гражданин се чувствам разочарован и огорчен от постъпката на президента Радев

Избори 2021
28.10.2021
размер на текста:

„Действащият президент Румен Радев е бил наясно какво ще е решението на Конституционния съд по случая с гражданството на Кирил Петков, и именно затова преди дни държавният глава настоя делото за канадското гражданство да бъде прекратено“, заяви проф. Герджиков и посочи, че Радев е защитил назначения от него за служебен министър на икономиката Кирил Петков, след като е знаел всички детайли по казуса.

В Дупница проф. Герджиков бе посрещнат от кмета инж. Методи Чимев, общинския председател на ГЕРБ Ивайло Константинов, областния координатор на политическата сила Даниел Данчев, кмета на Сапарева баня Калин Гелев, зам.-кмета на Дупница Крум Милев и председателя на местния парламент Костадин Костадинов. Да подкрепят кандидата за президент бяха дошли и водачът на ГЕРБ – СДС за област Кюстендил Христо Терзийски, како и кандидатите за народни представители Даниел Александров и Михаела Крумова.

Бившият капитан на националния отбор по волейбол Петър Узунов, който сега е част от треньорския екип на „Марек Юнион – Ивкони“ подари на проф. Герджиков тениска на отбора с №15 – номерът на кандидат-президентската двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева в бюлетината за предстоящите на 14 ноември избори.

„Радваме се да бъдем от вашия отбор! Пожелаваме ви да бъдете безспорният шампион в тази кампания!“, заяви Узунов.

Пред дупничани водачът на ГЕРБ – СДС Христо Терзийски каза: „Вярвам, че проф. Герджиков - като авторитетен и уважаван представител на университетските среди, в които толерантността е водещ принцип, ще пренесе и като президент на страната този дух на обединение в българското общество!“

“Радев носи отговорност за назначението на Кирил Петков за служебен министър в нарушение на българската Конституция. Недопустимо е президентът да нарушава основния закон на страната“, заяви проф. Герджиков. Според него ситуацията щяла да е малко по-различна, ако Румен Радев в началото беше казал, че е бил подведен и не е бил информиран за двойното гражданство на Кирил Петков. „Г-н Радев обаче още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, но смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби. Става дума за Конституцията на България, която трябва да спазват всички български граждани, не само политици на високи позиции в държавата. Как тогава българите да вярват, че имаме върховенство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не смята за нужно да спазва Конституцията на страната?“, коментира още проф. Анастас Герджиков.

Кандидатът за президент също така припомни, че Румен Радев е заемал президентския пост почти 5 години и ако е имало текстове в Конституцията, които смята, че е трябвало да бъдат променени, е можел да предприеме съответните ходове досега. А не Инициативният комитет, който издига Радев за втори мандат, да излиза с позиция, че изискванията в основния закон, свързани с двойното гражданство са анахронизъм – и то заради конкретния казус с Кирил Петков. „Радев имаше изказвания преди повече от година, че ще предложи промени в Конституцията, но това така и не се случи“, посочи проф. Герджиков.

В Дупница кандидатът за президент каза също, че Румен Радев се опитва едновременно да се дистанцира от назначения от него служебен кабинет, и да показва загриженост и да защитава действията му. „Вчера казах, че има нещо шизофренно в това поведение. Същото противоречие обаче има и при партиите, които критикуват грешките на назначеното от Радев правителство, но същевременно го подкрепят за втори мандат. По този начин те подкрепят и стават съучастници и в несправянето с ковид-кризата, поскъпването на тока, повишаването на цените и фалирането на фирми. И докато всичко това се случва, заради закъснели и недостатъчни мерки, здравната и икономическата криза се задълбочава“, заяви още проф. Герджиков.

 

 

 


Купуването и продаването на гласове са престъпления

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети