Един донор даде шанс за живот на бебе и млада жена

DenNews.bg
28.10.2021
размер на текста:

Снимка: ВМА

Млада жена и бебе получиха шанс за втори живот след сплит трансплантация във ВМА и болница "Лозенец". Донорът е жена на 24 години, с мозъчна хеморагия, съобщават от ВМА.

Единият реципиент е 26-годишна жена с първичен склерозиращ холангит в крайна фаза. Младата жена е била в листа на чакащи. В болницата обаче получават информация за донорска ситуация в Пловдив. Самата експлантацията на органите е осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница "Лозенец".

"Направихме т.нар. сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота", обясни проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Той поясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В конкретния случай - млада жена във ВМА и бебе в болница "Лозенец".

Шестчасовата трансплантация във ВМА е извършена на 26 октомври. "В момента пациентката се намира в добро състояние, тя е контактна и адекватна, екстубирана", добави още проф. Владов.

Ръководството на ВМА изказа своята изключителна благодарност към близките на донора, както и към действията на колегите им от УМБАЛ "Свети Георги"-Пловдив и от болница "Лозенец".

От началото на годината това е петата чернодробна трансплантация във ВМА. Екипът на болницата има зад гърба си десетки спасени човешки животи чрез успешни чернодробни трансплантации от началото на трансплантационната програма през 2007 г. През последните две години болницата инвестира над 1.2 млн. лева от собствените си средства за оборудване на най-модерните в България операционни зали, в които се извършва трансплантация на черен дроб.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети