Чехия обмисля въвеждане на сертификати за работа

DenNews.bg
27.10.2021
размер на текста:

Пик на новите случаи на коронавируе е регистриран вчера в Чехия, заради което властите обмислят въвеждането на зелени сертификати за работа.

Увеличението на новите случаи бележи най-рязкото покачване на инфекциите от 7 април и е 91% скок в сравнение с цифрата от предходната седмица.

През последния ден има седем смъртни случая, дължащи се на вируса. Досега са ваксинирали напълно над 56% от населението на страната.

Министърът на здравеопазването Адам Войтех отправи спешен призив повече хора да се ваксинират срещу инфекцията. Той подчерта, че ситуацията през следващите седмици ще се влоши и че единственото истинско оръжие срещу епидемията е масовата ваксинация.

Според Института за здравна информация и статистика през следващите няколко дни броят на новозаразените за 24 часа може да бъде между 5000 и 7000, а Чешката република ще има средно 300 нови случая на 100 000 жители. Болниците се подготвят за наплив от пациенти, а някои вече ограничават плановата хирургия, за да повишат капацитета за спешна помощ.

Министърът на здравеопазването Войтех предупреди, че ситуацията ще се влоши още повече, като призова все още неваксинираните хора да помогнат за обръщане на вълната.

"Тридесет процента от населението все още е уязвимо към инфекцията, тъй като не е ваксинирано и не е претърпяло COVID-19, което е под средното за ЕС. Епидемията се задвижва от този неваксиниран сегмент от населението", каза той.

Според статистиката 40% от новите случаи са регистрирани сред млади хора на възраст под 19 години. До момента шест деца са починали, а 75% от заразените не са ваксинирани. Регионите, където има по-голямо нежелание да се ваксинират - като Моравия и Силезия - са районите, където епидемията набира сила.

Досега стъпките, предприети от правителството за ограничаване на разпространението на коронавируса, са насочени към насърчаване на хората. От 1 ноември PCR тестовете, необходими за влизане в ресторанти, фитнес центрове, фризьорски салони и други заведения, вече няма да са безплатни за лица над 18 години.

Валидността на PCR тестовете ще бъде съкратена от седем дни на 72 часа, а тази на антигенните тестове от 72 на 24 часа. И един от възможните сценарии, които в момента се разглеждат, в случай на драматично влошаване, е сертификатите и тестовете за ваксина да станат задължителни и на работното място.

Въпреки че интересът към ваксинация рязко нарасна през последните дни, като се образуват опашки пред центровете за ваксинация, експерти посочват, че ще минат поне пет седмици, преди тези, които получават първата си ваксина сега, да бъдат защитени.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети