ЕМА започва преглед в реално време на хапчето срещу COVID-19

DenNews.bg
25.10.2021
размер на текста:

Американският производител на лекарства Merck & Co Inc обяви днес, че лекарственият регулатор на Европейския съюз е започнал преглед в реално време на експерименталното антивирусно лекарство срещу COVID-19 за възрастни, предаде Ройтерс.
Съгласно процедурата, известна още като "непрекъснат преглед", Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще оцени данните веднага щом станат достъпни, вместо да чака официално заявление, когато бъде събрана цялата необходима информация.

Докато на този етап ваксините са основното оръжие срещу коронавируса, експерименталното хапче на компанията Merck молнупиравир (molnupiravir) може да промени битката с пандемията, след като проучванията показаха, че това лекарство може да намали наполовина вероятността от смърт или хоспитализация за тези, които са най-застрашени от тежко протичане на заболяване.

Merck, която разработва молнупиравир с партньора си Ridgeback Biotherapeutics, подаде на 11 октомври заявление за разрешение за спешна употреба на лекарството в САЩ. Групата от външни съветници на американския здравен регулатор трябва да проведе среща в края на ноември, на която да се обсъди дали да разреши експерименталното антивирусно хапче.

Ако бъде одобрен от регулаторните органи, молнупиравир ще се превърне в първото лекарство срещу COVID-19, прилагано през устата, а също и първото лечение на пациенти с леки заболявания, докато съществуващите лекарства се използват предимно за лечение на критично болни.

Производителят на лекарства има договор с правителството на САЩ за доставка на 1,7 милиона курса от това лекарство на цена от 700 долара за курс. Наскоро Merck също подписа договори за доставки с редица други страни, включително Великобритания, Малайзия и Сингапур. Представител на ЕС каза пред агенция Ройтерс по-рано през месеца, че единният блок също обмисля подписването на споразумение за доставка на антивирусното хапче на Merck, но ще го направи едва след като компанията започне процеса на искане на одобрение за лекарството.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети