Щадящи тестове са пътят за връщане на децата в училище, започват с най-малките

DenNews.bg
25.10.2021
размер на текста:

Закупуването на щадящи тестове за коронавирус може да върне в клас учениците от 1 до 4 клас. Предложението правителството да закупи тестове за 13 млн. лв. е на министрите на образованието и здравеопазването. Идеята е да се правят тестове два пъти седмично и на децата, и на учителите, за да се осигури безопасна среда в училище, обясниха Стойчо Кацаров и проф. Николай Денков на извънреден брифинг.


"Тестът е напълно щадящ. МЗ още днес ще обяви поръчка, за да има тестове поне за месец напред за всички деца от 1 до 4 клас", заяви министърът на здравеопазването. Той уточни, че става въпрос за изследване на слюнката, за да се провери дали детето или педагогът е заразен, и всеки може сам да си го направи.

Планира се всеки понеделник и четвъртък първият учебен час или част от него да отиде за тези тестове. "Това са тестове, които могат да бъдат направени без медицински лица", обясни просветният министър. Тестовете на децата ще се правят от съответния учител.

"Говорим за тестове, които ще дадат резултат в рамките на част от учебния час или част от първия час", обясни министърът на образованието. Ситуацията в момента е извънредна, 1 на 100 човека е заразен“, коментира проф. Денков, като добави, че в 4 области на страната заболяемостта е от 1000 на 100 000 души.

"Стартираме с най-малките, защото те са най-потърпевши", мотивира се проф. Николай Денков.

"Вярвам в българските учители, че те ще се включат в този процес и който е следващата стъпка да осигурим безопасна училищна среда", коментира проф. Денков, като уточни, че предстоят разговори със социалните партньори. Преди два дни стана ясно, че 35% от учителите са готови да напуснат работа, ако им поискат зелен сертификат.

"Акцентът не е върху това да имат документ", подчерта министърът на образованието. Ако имат, чудесно, ако нямат, ще правят два пъти седмично тестове, за да бъдем сигурни, че те преподават безопасно, защото има вероятност вече и те да са заразени", допълни Николай Денков.

От Национална мрежа за децата подкрепят решението на двамата министри и ще лобират сред родителите да дадат съгласието си за тестване на децата. Кацаров обясни, че още днес двамата с колегата му от МОН ще подпишат проектопостановлението, което предлагат да бъде прието от МС.

Ако този механизъм сработи, поетапно по същия начин с щадящи тестове ще бъдат връщани и учениците от по-горните класове, стана ясно от думите на министър Денков.

Министърът на образованието каза още, че ще пледира учениците над 12 години, които вече са ваксинирани, да бъдат освободени от ежеседмичните тестове. Към момента техният брой е над 4% от всички деца.

От своя страна здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че няма дефицит при реанимационните легла за деца с COVID. "Традиционно детските реанимационни легла са много по-малко, слава богу, че децата боледуват по-рядко от възрастните, но капацитетът не е голям", каза той.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети