Българите в чужбина ще гласуват в 760 секции в 68 държави

DenNews.bg
22.10.2021
размер на текста:

 760 ще са избирателните секции в чужбина за предстоящия на 14 ноември вот. Българи ще могат да гласуват в 68 държави. Това обяви Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР и председател на работната група "Избори".
Тези избори ще са малко по-трудни, а Външно министерство е изправено през много предизвикателства, посочи той.
671 ще бъдат секциите, които ще бъдат разкрити автоматично, според промените в Изборния кодекс, направени в 45-то НС. В 21 държави ще се проведат изборите с машини, а в около 200 секции ще се гласува с 360 машини.

Подадени са малко над 56 000 заявления от сънародниците ни. За първи път само 21 души подали на хартия своите заявления за гласуване в чужбина.

За първи път ще бъде открита избирателна секция в Бахрейн, а по една избирателна секция ще има в Исландия и Сингапур. Най-много секции, както и на миналите избори, Външно очаква във Великобритания и Турция.

В Германия, Швейцария и в още две държави ще се изискват задължително от членовете на СИК да предоставят документи, гарантиращи завършен ваксинационен цикъл или преболедуване на COVID-19. Изключително внимателно МВнР следи ситуацията, увери Калин Анастасов, заместник-председател на работна група.

Към момента МВнР е информирано за изискванията по държави, но те могат да се променят в движение.

Към настоящия момент българските зад граница ще могат да гласуват свободно, уточни Атанасов.

Външно са получили 1 400 000 бюлетини за гласуването на изборите зад граница. До края на следващата седмица всички документи трябва да бъдат изпратени.
Външно се надява съвсем скоро да получат и машините за гласуване - тяхното изпращане е трудоемко, а и епидемичната обстановка може да попречи. Максимално ранният срок на получаване е от изключително голямо значение.

Около 2 800 български граждани да вземат участие в СИК зад граница.

"Всеки път се изправяме пред нови и по-големи трудности, като се надявам и този път да ги преодолеем без проблем", категоричен бе Кондов. Той даде пример с назначаването на членовете на СИК и предложенията на политическите партии. Иван Кондов се надява тази тема да започне възможно най-рано и да бъде изтеглен напред процесът, за да може Външно да има време да намери заместници там, където е нужно.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети