Последовател на Ислямска държава е обвинен за убийството на британски депутат

DenNews.bg
22.10.2021
размер на текста:

 25-годишен лондончанин от сомалийски произход е обвинен за убийството на депутата Дейвид Еймс, извършено с нож в църква.
Прокурор Джеймс Кейбъл заяви пред съда, че Али Харби Али, син на бивш медиен съветник на експремиер на Сомалия, е привърженик на групировката "Ислямска държава", който от години планирал да убие депутат.
Убийството на 69-годишния Дейвид Еймс, пет години след като друг британски депутат беше убит на улицата, предизвика призиви депутатите да бъдат по-добре защитени.
Еймс, представител на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън, беше прободен многократно с нож преди седмица в методистка църква в Лий он Сий, североизточно от Лондон, където имал среща с избиратели.
Медиците от бърза помощ се опитваха да го спасят на пода на църквата, но напразно.

Али е обвинен в убийство и подготовка на терористични актове, съобщи полицията.

Обвиняемият се яви пред Уестминстърския магистратски съд, където говори единствено за да потвърди имената, възрастта и адреса си. След това той беше оставен под стража, а утре ще се изправи пред Централния наказателен съд на Англия и Уелс ("Олд Бейли").
"Али е смятал себе си за свързан с "Ислямска държава", каза Кейбъл пред съда.

Преди това Ник Прайс, ръководител на специализирания отдел на Кралската прокуратура за борба с престъпността и тероризма, заяви, че "в убийството има терористична връзка, а именно религиозни и идеологически мотиви".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети