В САЩ одобриха прилагането на трети дози от ваксините на "Модерна" и "Джонсън и Джонсън"

DenNews.bg
21.10.2021
размер на текста:

Федералната агенция за храните и лекарствата на САЩ одобри вчера прилагането на допълнителни трети дози от ваксините на "Модерна" и "Джонсън и Джонсън", предаде Ройтерс.

В съобщението на ведомството се посочва, че за третата доза американските граждани може да избират различна от ваксината от първите две дози. "Смесването и съчетаването" на различни ваксини се прави при хора, които са имали страничен ефект от определена ваксина, но държат да имат и още допълнителна защита.

Решението открива пътя за милиони хора в САЩ да се сдобият с допълнителна защита срещу по-заразния вариант "Делта" на коронавируса, който заразява и напълно ваксинирани хора.

 

Третата доза "Модерна" трябва да бъде поставена най-малко 6 месеца след втората инжекция. Тази трета доза обаче трябва да бъде половината от дозата, използвана при първите две имунизации. Дозировката е базирана на данните на компанията, които показват, че това е достатъчно, за да се възстанови имунитета.

За еднократната ваксина на "Джонсън и Джонсън" Администрацията по храните и лекарствата разрешава на всеки, който я е получил най-малко 2 месеца след първата да получи и втора доза.

Разрешенията на регулатора са различни, тъй като ваксините са направени по различен начин и е необходимо да бъдат дозирани по различен начин.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" е показала по-ниско ниво на ефективност от ваксините на "Модерна" и "Пфайзер/Бионтех" и това налага по-кратък период на втората доза.

От центровете за контрол и превенция на болестите ще проведат допълнителни консултации с експерти по-късно тази седмица преди официално да дадат препоръки кой трябва да получи бустерна доза и кога.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети