Американското посолство дари апаратура за модерна вирусологична лаборатория на Общинската болница в Дупница

DenNews.bg
19.10.2021
размер на текста:

 Първата в Югозападна България и трета в страната от този тип модерна вирусологична напълно оборудвана лаборатория отваря врати в Общинската болница в Дупница МБАЛ "Свети Иван Рилски". Това става възможно благодарение на дарения от Американското посолство у нас, а лентата бе прерязана на официална церемония и водосвет за здраве. Денят не бе избран случайно, тъй като днес почитаме Свети Иван Рилски Чудотворец, който е покровител на Дупница.

За откриването на лабораторията пристигна съветникът по обществените въпроси към Американското посолство Джефри Уайншенкър, придружен от кмета на Дупница инж. Метози Чимев. Той бе посрещнат от прокуриста на здравното заведение Мария Жайгарова, която му показа напълно оборудваните клинична и вирусологична лаборатория, които заедно с рентгена вече ще се помещават в едно от крилата на партерния етаж в хирургичния блок на общинската болница.Мария Жайгарова обясни, че по този начин и с това разпределение изключително много ще се улеснят достъпът и обслужването на пациентите от региона.

Джефри Уайншенкър се запозна с медиците от Клинична лаборатория, които ще поемат и изследванията във Вирулосогична лаборатория. Джефри Уайншенкър изрази огромната си благодарност и възхищение за всеотдайността и ангажираността на екипа от лабораторията в условията на световна пандемия.

 

Екипът на лабораторията в Общинската болница в Дупница бе поздравен и от кмета на Дупница инж. Методи Чимев, който подари огромна кошница с красиви есенни цветя. 

 

Прокуристът Мария Жайгарова обяви след официалната част, че считано от 1-и октомври, се увеличават заплатите на лекарите, медицинските сестри и лаборантите в Общинската болница. След това по традиция бе осветен и курбан за здраве, който всяка година се раздава на е.персонала на здравното заведение.

Всичко от събитието можете да видите във видеото:

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети