Мая Манолова в Дупница: Енергийната ламя е на път да погълне малкия бизнес и да се повиши безработицата

Избори 2021
19.10.2021
размер на текста:

„Изправи се БГ! Ние идваме!" подкрепя искането на Община Дупница за средства за модернизация и възстановяване на ВиК-инфраструктурата. Това заяви в Дупница председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в Дупница, където бе за празника на града.

Манолова подчерта, че коалицията е против водната реформа, извършена от правителството на Борисов след 2015 г.

„Тази реформа доведе единствено до увеличаване на цената на водата. ВиК-дружествата поискаха за следващата година с 30% увеличение, но това беше преди скока на цената на тока. След по-високите цени на тока, ще искат поне 60% по-скъпа вода, а хората не получават по-добра ВиК-услуга“, посочи още Манолова, изтъквайки, че е запозната с водните проблеми в селата на община Дупница.

Председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ обърна внимание на още една изключително важна тема за региона – енергийния сектор. „Едва ли има политик, който да е по-добре запознат с проблемите на миньорите и енергетиците, в частност на тези от Бобов дол.


Имаме план как справедливо да се разпределят 2,4 млрд. лв. от Спасителния фонд за справедлив преход.


От тези средства Кюстендил, Дупница и Бобов дол трябва да получат достатъчно средства, за да се спасят всички работни места и да бъде трансформирана икономиката. Настояваме въглищните централи да продължат да работят поне до 2040 г. Ние ще сме гарант, че ще има достатъчно финансиране за привличане на инвестиции за високотехнологични паркове, стартъпи, биоземеделие, зелени топлофикации, развитие на високотехнологични производства за по-добри условия на труд и по-високо заплащане“, заяви тя.

Манолова се обърна и към кмета на Дупница инж. Методи Чимев с апел да бъде разработен възможно най-бързо план за действие в тази насока. „Важно е местната власт, заедно с гражданите да изберат и подготвят стъпки за това какви инвеститори ще се търсят и кои сектори ще бъдат подкрепени приоритетно – дали селско стопанство, дали други производства“, каза още тя.

Днес коалицията ще подкрепи протеста на работодателите и синдикатите в София, който е насочен срещу спекулациите на енергийната борса и драстичното увеличаване на цените на тока.

„Енергийната ламя е на път да погълне малкия бизнес в България и оттам да се повиши безработицата, инфлацията, цените на основните стоки и услуги.

Нито малкият бизнес, нито болниците, детските градини, училищата и социалните учреждения получават компенсации. Необходима е неотложна, спешна намеса на държавата в подкрепа на фирмите, подчерта тя и даде за пример няколко правителства на държави в Европейския съюз, които вече са подкрепили фирмите си в условията на галопиращи цени на тока.

Ще подкрепим исканията на работодателските организации и синдикатите днес. Ще се включим в протеста като гражданска платформа, защото ние подкрепяме техните искания за компенсации. Не става дума за финансова подкрепа на държавата за малкия бизнес. Тук става въпрос за връщане на това, което държавата чрез лошата организация на работата на енергийната борса отнема от фирмите. Сметките за ток на бизнеса са с 200 % по-скъпи през октомври, очакването е през ноември те да са още по-високи“, допълни Манолова.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети