8 млн. лв. на МОН се губят във фиктивни почивки на ученици

DenNews.bg
18.10.2021
размер на текста:

Десетки хиляди фиктивни почивки на ученици са установени през последните четири месеца при проверки на образователното министерство. Средствата са изплащани от МОН на търговското дружество „Ученически отдих и спорт“, съобщи на брифинг служебният просветен министър Николай Денков. Той уточни, че става въпрос за почти 8 милиона лева, без да са налице нито финансови документи, нито регистри, които да доказват, че реално е имало такива почивки.

През януари 2005 г. „Ученически отдих и спорт“ е регистрирало 165 държавни имота, които представляват почивни бази. Справка от изпълнителния директор на дружеството показва, че понастоящем в дружеството участват 145 почивни бази. Според договор между МОН и търговското дружество, влязъл в сила от юли 2019 г., дружеството е длъжно да осигури отдих на поне 48 258 ученици и да реализира не по-малко от 482 598 настанявания в поне 30 бази за срок от три години.
„Не е ясно точно кои са базите, защото към договора няма списък със съответните бази, в които трябва да се осъществят почивките“, поясни Денков.
МОН субсидира по 30,46 лв. за всяка една нощувка, реализирана от ученик. Самите ученици доплащат в зависимост от конкретната почивка 18, 12 или 6 лв.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети