ДАНС влезе в ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Мини Марица Изток“

DenNews.bg
15.10.2021
размер на текста:

Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) проверява ТЕЦ „Марица изток 2“ и „Мини Марица Изток“, съобщават няколко електронни издания. Според сайта "Марица" три екипа на агенцията са там от вторник. Не е известна причината за проверката, но се коментира, че се изземат документи за обществени поръчки, свързани с фирми, близки до ръководството на централата, предаде Big5.
В началото на месец август Държавна агенция „Национална сигурност” влезе на проверка в Българския енергиен холдинг (БЕХ), Електроенергиен системен оператор (ЕСО), Българска независима енергийна борса (БНЕБ), Национална електрическа компания (НЕК) и Министерство на енергетиката. Агентите от ДАНС започнаха пълна проверка на всички сделки на дружествата от последните няколко години.

От управата на „Марица изток 2“ казват, че става дума за регулярна проверка, съобщава Нова телевизия. Тецът е най-голямата държавна централа работеща на въглища. Тя е една от трите електроцентрали в Маришкия басейн. Работи с местни лигнитни въглища, добивани в „Мини Марица изток“.
Централата се състои от 8 генериращи блока и всички те работят с изградени сероочистващи инсталации. Мощността й е 1620 МW.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети