Три области затягат мерките срещу коронавируса

DenNews.bg
11.10.2021
размер на текста:

По-строги противоепидемични мерки се въвеждат в три от областите, които са в тъмночервената зона по разпространение на коронавируса - Сливен, Перник и Видин.

В Сливен и областта мерките влизат в сила от днес до края на месеца - 31 октомври. Това е решение на Областния кризисен щаб от петък. Ръстът на заболеваемост достигна 532 души на 100 000 население при средна за страната под 400 души.

До края на месеца се преустановяват масовите мероприятия от обществен и частен характер, битаците и тържищата, посещенията в кина, театри, пенсионерски клубове, езикови центрове, танцови, музикални и други школи. Общинските пазари ще работят при еднопосочно движение и дистанция между посетителите. Залите за фитнес и търговските обекти от типа мол ще имат филтър на входа, няма да се допускат лица с прояви на остри респираторни заболявания. Преустановяват се спортните събития на открито и закрито с изключение на включените в годишния държавен календар – те ще са без публика. Преустановяват се свижданията в болници и социални заведения, се казва в заповедта на РЗИ. Учениците в градовете Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица минават на ротационен принцип присъствено и онлайн обучение. В малките населени места продължава присъственото обучение.

Още по-висока е регистрираната заболеваемост в област Перник - 604 на 100 000 души за последните 14 дни. Там по-строгите мерки също влизат в сила от днес. До 24 октомври се преустановяват посещенията в дискотеки, бар-клубове, спортни и фитнес зали. Ресторантите ще работят до 22 часа с 50 процента от капацитета си. Кина, театри, концерти и др. сценични прояви ще могат да ес провеждат при 30 процента заетост на помещенията. Преустановяват се посещенията на музеи и галерии, провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения, и др. обществени мероприятия в присъствена форма, както и групови туристически пътувания с обществен транспорт.

Забранява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия и на масови спортни събития - на закрито и на открито, както и на масови събития от частен характер. Прекратяват се плановите операции и свижданията в лечебните заведения, а част от учениците преминават към онлайн обучение на ротационен принцип. От 11 до 15 октомври дистанционно ще се учат 6, 9, 10 и 11 клас, а от 18 до 22 октомври - 7-и, 8-и и 12-и клас. Началният курс и пети клас ще участ присъствено и през двете седмици. Ротацията не се отнася за случаите, в които има само една паралелка от даден клас. Детските градини и ясли остават отворени. Езиковите и образователните центрове и занималните ще работят при посещаемост от 6 до 10 души и спазване на дистанция.

Във Видин допълнителните противоепидемични мерки са наложени, след като разпространението на коронавируса надхвърли 500 на 100 000 души население. Търговските обекти ще допускат по един клиент на площ от 8 квадратни метра, но не знаят как ще следят за спазването на ограничението.

Областният управител Огнян Асенов призова гражданите да са отговорни. „Да проявяват повече самодисциплина, за да можем да ограничим ръста на заболеваемост. Ако ситуацията се усложни, ще има нови адекватни мерки", допълни Асенов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети