Рязкото поскъпване на петрола доведе до невиждана от десетилетия инфлация еврозоната

DenNews.bg
01.10.2021
размер на текста:

 Рязкото повишаване на цени на петрола и газа тласнаха годишната инфлация в 19-те страни, които използват еврото, до най-високата стойност от повече от десетилетие през септември, съобщава АП.

Икономисти и централни банкери казват, че скокът в цените на енергията е временен - ​​но въпреки това правителствата се опитват да облекчат ситуацията от по-високите сметки за комунални услуги за домакинствата.

Статистическата агенция на Европейския съюз "Евростат" заяви в петък, че инфлацията е достигнала 3,4%, спрямо 3% през август и е най-високата от 2008 г.

Общото равнище на инфлация е подсилено от рязкото увеличение на цените на енергията със 17,4%.

Икономистите и Европейската централна банка казват, че скорошният скок на инфлация е временен и ще отслабне през следващата година. Това не премахна опасенията от скокове на цените и недостиг на газ тази зима.

Природният газ се търгува в петък в Европа на 94,46 евро (109,36 долара) на мегаватчас, почти пет пъти по-високо, отколкото в началото на тази година. Причините включват силно търсене в Азия, по-малко предлагане от Русия и студено време през зимата, което доведе до изчерпване на резервите.

По-високите цени на природен газ и електроенергия засилиха безпокойството сред европейските правителства, които предприемат стъпки за ограничаване на увеличението на сметките за битови комунални услуги чрез субсидии и намаляване на данъците.

Природният газ е ключово гориво за производство на електроенергия, така че по-високите цени на газа означават по-скъпи сметки за електроенергия.

Базовата инфлация, която изключва летливите горива и храните, бе по-скромна - 1,9%.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети