Учителите с маски в клас, МЗ дава тестове за ежеседмичен контрол на целия училищен персонал

DenNews.bg
01.10.2021
размер на текста:

Учителите да носят маски, включително и по време на учебните часове. Това препоръча Министерството на образованието и науката в писмо до регионалните управления на образованието.
Причината е усложнената епидемична обстановка.
В момента маските в класните стаи не са задължителни за педагозите, ако спазват дистанция от поне 1,5 м от учениците.
Освен това МОН препоръчва веднъж седмично да се тества целият персонал в училищата. За целта Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни тестове чрез регионалните здравни инспекции.
Предлага се целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако 10% учениците в него са с коронавирус. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. Към момента такава област е Габрово.
Новите препоръки на МОН са заради повишената заболеваемост в страната. Към днешна дата 1.03% от учителите и 1.01% от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово - 1,95%, а най-нисък в Кърджали - 0,55%. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник - 1,89%. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година - към 17 септември те са били 0,66%. Троен е скокът при учениците - на 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31%.
Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища. Засега изцяло в онлайн обучение са две детски градини - в Монтанска и Видинска област, както и едно училище в област Пазарджик.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети