Най-добрият сценарий е 1,5 млн. ваксинирани българи до август

DenNews.bg
08.01.2021
размер на текста:

В най-добрия сценарий до август ще имаме 1,5 милиона ваксинирани. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия.


Вчера Министерство на здравеопазването публикува списък на очакваните у нас количества ваксини срещу COVID-19 по месеци.


По думите му поръчаните от ЕС ваксини, които са за България, са достатъчни. Има и добра логистика за поставянето им. Кантарджиев допълни, че работещите в Националния център ще бъдат ваксинирани след една седмица.

Кантарджиев обясни и възможностите за руските ваксини. Принципно лекарствата и ваксините, които се прилагат у нас, трябва да минат през одобрението на ЕМА - Европейската агенция по лекарствата. Страната ни, въпреки че е член на ЕС, може да проведе и самостоятелно такава процедура и националния орган да одобри и да издаде разрешение за съответния продукт. Това обаче може да стане единствено ако самият производител, независимо дали от името на компанията или от името на държавата, поиска това. На този етап няма подадени документи за регистрация на руската ваксина нито у нас, нито в Европа.

Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина.
Относно изборите, проф. Кантарджиев е уверен, че е възможно да се проведат. И отново препоръча хората да спазват мерките.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети