Прокурор призова Майк Пенс да отстрани Тръмп от поста му

DenNews.bg
07.01.2021
размер на текста:

Главният прокурор на окръг Колумбия Карл Расин поиска от вицепрезидента Майк Пенс да организира кабинета и да се позове на 25-ата поправка за отстраняване на все още настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп от поста, предаде БГНЕС. "Независимо дали вицепрезидентът Пенс го харесва или не, факт е, че той е по-подходящ за работата. Ние се нуждаем от главнокомандващ, който изпълнява конституционните си отговорности", каза Расин пред CNN.
"Бих помолил вицепрезидента да предприеме следващата стъпка. Спазвайте конституционния си дълг. Защитете Америка, защитете демокрацията и се позовете на 25-та поправка", продължи Расин. "Това изисква вицепрезидентът Пенс да накара мнозинството от кабинета или по-голямата част от Конгреса незабавно да отстрани президента, защото той очевидно е негоден за работата", заяви Расин.
Междувременно стана ясно, че помощникът на Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън обмисля да подаде оставка в светлината на вълненията във Вашингтон, съобщава CNN, позовавайки се на "множество източници". Телевизията отбелязва, че освен О'Брайън, заместникът му Матю Потингер обмисля възможността да подаде оставка, както и Кристофър Лидъл - помощникът на президента, отговарящ за политическата координация в Белия дом. Досега CNN не е успяла да получи коментари от самите служители на споменатата администрация или техни представители.
По-рано началникът на кабинета на първата дама на САЩ Мелания Тръмп Стефани Гришам, която преди това беше говорител на Белия дом и директор на комуникациите в неговата администрация, подаде оставка. Освен това заместник-прессекретарят на Белия дом Сара Матюс и секретарят по въпросите на протокола Рики Ницета решиха да напуснат своите постове.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети