Над 11 милиона китайци под ключ заради 19 случая на COVID-19

DenNews.bg
06.01.2021
размер на текста:

Китайските власти наложиха ограничения за пътуване и забраниха събиранията в столицата на провинция Хъбей, която е около Пекин, заради потвърдени 19 случая на коронавирус.
Провинцията, която влезе във "военен режим" във вторник, представлява 20 от 23-те новите местно предадени случая на COVID-19.
Хъбей също така представлява 43 от 64 нови асимптоматични случая - пациенти, които са заразени с вируса на SARS-CoV-2, но все още не показват симптоми на COVID-19.

Столицата на Хъбей, Шицзяжуан град с 11 милиона, който съобщи за 19 потвърдени и 41 асимптоматични случая, засили мерките. Ще бъде необходимо всички пътници да представят отрицателен тест за COVID-19 през последните 72 часа, преди да се качат на влак или самолет, се казва в изявление на международното летище Shijiazhuang Zhengding в сряда.

Градът също така стартира масово тестване, затвори основния си автобусен терминал за дълги разстояния, забрани събирането и нареди жилищни комплекси да не допускат чужди жители. Доставките на колети в Шицзяжуан са преустановени за три дни.

Общият брой на новите континентални случаи, включително случаите от чужбина, е спаднал до 32 спрямо 33 ден по-рано. Страната не отчита асимптоматичните пациенти като потвърдени случаи на COVID-19.

Китай продължава да предприема агресивни мерки за предотвратяване на поредната вълна от болестта, която уби 4634 души в Китай и близо 1,9 милиона в световен мащаб.

Властите в Далиан, провинция Ляонин, където през последните дни се съобщава за нови локални инфекции с COVID-19, също забраниха на жителите на райони, определени като средно или високорискови за болестта, да напускат града. На жителите, които не живеят в такива райони е казано да се въздържат от излишни пътувания извън Далиан.

Правителствата на провинциите и градовете често прилагат комбинация от мерки, включително масово тестване, затваряне на училища и ограничаване на пътуванията за тези в райони с група от нови пациенти с COVID-19. Китайските митнически служители провеждат рутинни проверки на вносни стоки, за да проверят за следи от коронавирус.

В същото време Китай се опита да прекрои информацията за това кога и къде е започнала пандемията, като висши служители подчертават проучвания, според които болестта се е появила в множество региони. Пекин също отхвърли обвиненията в неправомерно или неправилно управление на огнището на COVID-19 в страната.

Във вторник ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че е "много разочарована", че Китай все още не е упълномощил екип от международни експерти, натоварени да изследват произхода на коронавируса в страната.

Екипът от 10 души трябваше да потегли в началото на януари, за да проучи ранните случаи на коронавирус. Двама членове вече са заминали, но оттогава са се върнали или са избрали да отидат в трета държава, коментира шефът на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън.

Китайското външно министерство не отговори на "Ройтерс" за коментар относно невъзможността на екипа на СЗО да влезе в Китай.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети