В скандален разговор Тръмп си иска гласове и отправя заплахи

DenNews.bg
04.01.2021
размер на текста:

Американският вестник "Вашингтон пост" се е сдобил със запис, на който президентът на САЩ Доналд Тръмп притиска държавния секретар на Джорджия да отхвърли победата на новоизбрания президент Джо Байдън в щата.
Разговорът е предимно между Тръмп и държавния секретар на щата Брад Рафънспъргър, но началникът на кабинета Марк Медоус и адвокат Клета Мичъл също присъстват, както и Раян Джърмани, адвокат на Брад Рафънспъргър.


"Гардиън" представя шест ключови момента от разговора:

1. Тръмп се опитва да промени резултата от изборите

По време на разговора държавният глава притиска Рафънспъргър да "намери 11 780 гласа".

"Жителите на Джорджия са ядосани, народът в държавата е ядосан. И няма нищо лошо в това да се каже, нали знаете, че вие преизчислявате...Какво ще правим? Нуждая се само от 11 000 гласа...Нуждая се от 11 000 гласа", казва Тръмп по време на разговора.

Джо Байдън спечели в Джорджия. Резултатът е сертифициран и победата на Байдън в Избирателната колегия ще бъде потвърдена в Конгреса в сряда.

2. Тръмп се опитва да сплаши Рафънспъргър

"Няма начин да съм изгубил Джорджия. Няма начин. Ние спечелихме със стотици хиляди гласове", заявява държавният глава. Той намеква, че държавният секретар на Джорджия може да бъде разследван за престъпление.

"Знаете какво направиха и вие не подадохте сигнал. Знаете, че това е престъпно. Знаете, че не можете да допуснете това да се случи. Това е голям риск за вас и за Райън (Джърмани), вашия адвокат. Това е голям риск", продължил Доналд Тръмп.


3. Тръмп оказва натиск преди балотажа в Джорджия

Президентът отбелязал пред държавния секретар, че ако не предприеме действия до вторник, той ще навреди на шансовете на републиканците Дейвид Пердю и Кели Лофлър на балотажа тази седмица, който ще реши мнозинството в Сената.

"Вие ще бъдете уважавани, наистина уважавани, ако това може да бъде оправено преди изборите", подчертава Тръмп.

4. Рафънспъргър се противопоставя на президента

Държавният секретар на Джорджия е от Републиканската партия. По време на разговора той повторил, че Байдън честно е спечелил в Джорджия. Той заявява пред президента, че се позовава на неверни данни.

След като Тръмп заявил, че над 5000 бюлетини са пуснати в щата от името на починали хора, държавният секретар отговори: "Реалният брой е двама. Двама. Двама души, които са починали, са гласували".

5. Тръмп може да е извършил престъпление

Професорът по право Карл Тобиас от Университета на Ричмънд коментира, че Тръмп може да е пред "правен риск след встъпването в длъжност на Байдън". В имейл до британското издание той пише, че ако правосъдното министерство или американски прокурори вярват, че Тръмп е нарушил федералното законодателство или местни прокурори в щати като Аризона, Джорджия, Мичиган и Уисконсън, където Тръмп може да бъде замесен в подобно поведение към щатски и местни представители, вярват, че Тръмп е нарушил изборните закони на щатите, федерални или щатски прокурори могат да съдят Тръмп.

6. Тръмп отказва да отстъпи

В неделя президентът написа в "Туитър", че е разговарял с държавния секретар на Джорджия за изборните измами в щата. От социалната мрежа обявиха, че съобщението на Тръмп е спорно. От своя страна Рафънспъргър отговори, че това, което говори Доналд Тръмп за изборите в щата, не е вярно.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети