Втората пратка ваксини вече е у нас, стига за 12 500 медици

DenNews.bg
04.01.2021
размер на текста:

Втората партида с ваксини на Pfizer-BioNTech пристигна на летище "София". Това са малко над 25 000 ваксини и са предназначени за малко над 12 500 лекари, медицински сестри и медицински персонал.
Ваксините ще тръгнат към 5 точки в страната - София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна. След това ще започне разпределението по останалите РЗИ-та.
Камионите, с които ще се превозват ваксините, ще са без температурен режим, тъй като такъв не се изисква. Ваксината пристига у нас в кашони със сух лед. В петте града на страната ваксините ще се съхраняват в хладилници с температурен режим и ще бъдат вадени на порции. Към РЗИ-тата в страната ваксините ще пътуват в хладилни чанти с температурен режим от 5 до 8 градуса, както могат да се съхраняват в рамките на пет дни.
"Няма значение дали котката е бяла или черна, а важното е да хваща мишки", отговори проф. Ангелов на въпрос дали има значение в какъв камион ще бъдат превозени ваксините.
„Нямаме притеснения по отношение на логистиката в страната“, увери здравният министър Костадин Ангелов, който посрещна пратката на летище "София".

С тези ваксини продължава ваксинацията на медиците на първа линия, които са в първата фаза на ваксинация. Тя се очаква да приключи до седмица/две, по информация на здравния министър Костадин Ангелов.

След седмица се очаква трета пратка пак с около 25 000 ваксини и началото на февруари още 35 000 ваксини.

Масовата ваксинация ще започне тогава, когато има по-голямо количество ваксини - към края на февруари и началото на март месец. Масовата ваксинация ще стартира с възрастните хора.


В момента върви процес на уточняване на броя, които желаят да се ваксинират от втората фаза - живущи в социални домове и персонал. Те са около 15 000 души потребители и 11 000 персонал.

Когато дойде втората ваксина ще стартира и масовата ваксинация в страната, информира Костадин Ангелов и посочи, че на 6 януари се очаква разрешението на ЕМА за ваксината на "Модерна". Веднага ще стартира и дистрибуцията и на тази ваксина.

Костадин Ангелов е доволен, че броят на желаещите да се ваксинират се увеличава непрекъснато. Той успокои, че "за всеки един български гражданин, който има нужда от ваксина и желае такава, ще има такава".

"Успяхме да пречупим кривата на заболеваемостта. В момента страната ни е на 24-то място по заболеваемост в Европейския съюз и на трета по смъртност. Това е в резултат на мерките. Благодаря на всички български граждани, които спазват мерките."

"Ако всички действаме заедно като отбор, победата ще бъде наша", категоричен бе здравният министър.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети