Арестуваха у нас канадец, спечелил 27,6 млн. долара чрез изнудване

DenNews.bg
28.01.2021
размер на текста:

 Подробности за мащабна международна операция за противодействие на компютърни престъпления, проведена съвместно с ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ с участието на служители от ГДБОП и НСлС, под ръководството на Върховната касационна прокуратура, бяха оповестени днес.
Мрежата NetWalker представлява сложна форма на зловреден софтуер, действал особено активно от пролетта на миналата година. Той шифрова информацията на заразения компютър и изнудва потребителя да плати откуп, за да получи ключ за дешифриране. От NetWalker са пострадали много компании, общини, болници, правоприлагащи органи, спешни служби, училища, колежи и университети в САЩ. Част от атаките са били специално насочени към сектора на здравеопазването по време на пандемията от COVID-19, като извършителите са се възползвали от глобалната криза, за да изнудват жертвите си, разясни следователят от НСлС Светослав Василев.
Към момента има повдигнато обвинение на канадски гражданин във връзка с атаките на зловредния софтуер, при които се смята, че той е получил чрез изнудване над 27,6 милиона долара. Иззети са 454 530,19 долара в криптовалута, получени от платени откупи при само три отделни изнудвания. В момента на задържането в САЩ на канадския гражданин, в България са иззети сървъри, чрез които е извършвана престъпната дейност.
Завеждащият отдел „Международен“ във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов съобщи, че операцията е проведена след изпратена молба за правна помощ от американските правоохранителни институции.
Заместник-главният прокурор и административен ръководител на Национална следствена служба Борислав Сарафов изтъкна отличната работа на българските служби и отдела на Федералното бюро за разследване в България.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети