Обстановката в област Добрич остава усложнена

DenNews.bg
28.01.2021
размер на текста:

Най-тежка остава обстановката в област Добрич, където снегопочистването през нощта беше затруднено от навяванията и преспите до над метър и половина. Отворени са направленията Добрич - Балчик и Добрич - Силистра по път III-207 Добрич – Тервел – Силистра. Продължава работата по разчистването на пътищата Добрич - Генерал Тошево, Добрич – Силистра, Шабла – Балчик, Балчик - Оброчище и Балчик - Каварна - Шабла. В област Варна се работи по почистването на пътищата Аксаково – Кичево и Суворово – Ветрино, като се очаква скоро да бъде отворен пътят за Аврен. Пътят Варна – Добрич е отворен за автомобили до 12 тона. Това обобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Георги Терзийски.

Терзийски подчерта, че ще бъде направен анализ на дейността на снегопочистващите фирми и ако има нарушения в дейността им, ще бъдат наложени глоби. В Добрич ветровете бяха ураганни, но снегопочистващите фирми не са спирали да чистят, заяви той.

За случая с бременна жена от Добрич, която твърди, че е била блокирана на пътя Варна – Добрич в района на с. Любен Каравелово, председателят на АПИ посочи, че такъв сигнал не е получаван в Националния координационен център и в Ситуационния център на пътната агенция, но служители на Областното пътно управление – Варна веднага след като са били уведомени от „Пожарна безопасност и защита на населението" са насочили снегопочистващи машини. Метеорологичната обстановка вчера се е усложнила много бързо, пътят е бил затворен и всички чакащи автомобили, включително и на бременната жена, са били уведомени че обстановката се усложнява и е по-добре да се върнат към Варна, защото отсечката до Варна е била чиста и проходима. След като част от автомобилите са се върнали, а други са останали на място, в координация със служители на пожарната към 17 ч. е взето решение да бъде изпратена и верижна машина, която да подпомага извеждането на автомобилите. Помогнато е на над 20 души, сред които хора на хемодиализа и шофьори на автомобили, превозващи ваксини по направлението Варна – Добрич, посочи Терзийски. През цялото време верижната машина е била на място, за да осигури сигурността, ако се усложни още обстановката, допълни председателят на АПИ и подчерта, че вчера е предупредил, че се очаква влошаване на метеорологичните условия в Североизточна България, особено в областите Добрич и Варна.

Георги Терзийски съобщи, че към момента няма сигнали за бедстващи хора и подчерта, че бедстващи са тези, които нямат възможност нито да продължат напред, нито да се върнат назад, за да избегнат навяванията. Апелирам отново шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, и да спазват указанията на контролните органи на пътя какво да направят при усложнена обстановка – да се върнат или да изчакат почистването, каза Терзийски.

р и половина са преспите в област Добрич. 611 машини са обработвали републиканските пътища през нощта

 

611 снегопочистващи машини са обработвали през нощта пътищата от републиканска пътна мрежа, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Обработката на настилките продължава.

Обстановката в област Добрич постепенно се нормализира, въпреки че на места от снегонавяванията преспите достигат до метър и половина. Изцяло отворен за движение е второкласният път II-27 Добрич – Балчик, възстановено е движението на МПС до 12 тона по път II-29 Варна – Добрич – Генерал Тошево, път III-207 Шумен – Тервел – Силистра, път III-2075 Орляк-Зърнево и път III-2077-Честименско-Каблешково.

Работи се по разчистването на пътищата Добрич - Генерал Тошево, Добрич - Силистра, Шабла - Балчик. Големи снегонавявания има на пътищата Балчик - Оброчище и Балчик - Каварна - Шабла.

В област Варна поради снегопочистване е ограничено движението по третокласните пътища: III-2902 Аксаковска панорама – Кичево, III-2901 Суворово – Ветрино, III-902 Оброчище – Кичево, III-9042 Венелин – Садово и III-9006 Аврен – Синдел. В област Силистра е затворен за движение на МПС над 12 тона третокласният път III-2077 Каблешково – Межден. В област Бургас е ограничено преминаването по път III-6009 в участъка Изворище – Каблешково.

В област Шумен поради снегонавяване е спряно движението по път ІІІ-7003 Шумен - Каолиново в участъка между с. Златна нива и с. Войвода. Обходният маршрут е Каолиново - Войвода – път II-701 - Шумен. В обратната посока: Шумен - Златна нива - път ІІІ-2007 – Каолиново, като участъкът е регулиран с насочващи стрелки.

Ограничено за всички автомобили поради влошената метеорологична обстановка е преминаването през проходите „Троянски" и „Дюлински". В област Смолян е ограничено движението на тежкотоварни камиони над 12 т с ремаркета и полуремаркета през прохода „Превала".

Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

 

Относно пътя към високопланинската спортна база Белмекен председателят на АПИ съобщи, че при искане от община Велинград Областно пътно управление – Пазарджик е в готовност да помогне за почистването на пътищата към спортната база. Републиканският път Юндола – Белово, който е в района, но не води директно към спортната база, е почистен и проходим.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети