Пандемията ще отнеме правото на глас на някои, управляващите се надяват да са единици

DenNews.bg
28.01.2021
размер на текста:

 Хората, които са под карантина, ще подават заявление за участие в изборите чрез подвижна урна три дни преди това. Избирателите, които в рамките на тези дни се разболеят или излязат в карантина обаче, не могат да бъдат обхванати от законодателството, обясни пред bTV председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Не може да се предвиди всяка ситуация. Надявам се да са единици тези хора, но се случва - не само при сегашните условия - в самия изборен ден на някой да му се случи нещо, което да не му позволи да стигне до изборната урна. Не може законодателят да предвиди всички тези детайли, но смятам, че бройката на тези лица няма да се отрази съществено на изборния процес", коментира Дариткова.

По думите ѝ по-големият проблем бил да се създадат условия при извънредна епидемична ситуация да бъде гарантирано конституционното право на всички да гласуват.

На въпрос как ще се гарантират правата именно на разболелите се в рамките на тези три дни преди вота, депутатът от ГЕРБ отговори така: "Все пак тези списъци по някакъв начин трябва да бъдат верифицирани. Затова сме предвидили заявленията за гласуване по механизъм, който гарантира участието на хората под карантина у дома или в болница, да бъде проверяван от Районните здравни инспекции. Те имат достъп до портала, който описва всички случаи на коронавирус в момента, а срокът е предвиден, за да се изчистят имената на карантинираните от избирателните списъци в традиционните секционни комисии. Така или иначе и при досегашните правила на изборния процес няма как всички хипотези да бъдат предвидени. Смятам, че това, което правим е максимално възможното".

Според нея трябва да бъдат разписани и правилата за предизборните събирания, каквито поискаха от ДПС, и те трябва да са съобразно епидемичната обстановка - като спазване на дистанция, носене на маски и 50% заетост в съответните зали. Попитана дали са необходими изобщо събирания на закрито в рамките на кампанията, Дариткова подчерта, че това ще бъде обсъдено в пленарна зала днес.

В дневния ред на парламента е предвидено разглеждане на второ четене на измененията в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, свързани с начина, по който ще гласуват поставените под карантина избиратели.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети